Početna Gradske teme Izabran novi predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine

Izabran novi predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine

0

Novinar Radija Slobodna Evropa i asistent na Odeku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Norbert Šinković izabran je danas za novog predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) dok je za potpredsednicu izabrana novinarka agencije Beta i Radija Slobodna Evropa Maja Leđenac.

– Naš cilj je da podmladimo organizaciju i da mladim kolegama konačno damo priliku da odlučuju i uključe se u borbu za slobodno novinarstvo što je više moguće – kazala je dosadašnja predsednica Izvršnog odbora NDNV-a Branka Dragović Savić na Skupštini NDNV-a u Novom Sadu.

Skupština NDNV-a održana je nakon što je krajem marta ove godine dotadašnji predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović podneo ostavku “iz ličnih razloga” na to mesto.

Šinković (34) je po funkciji predsednik Upravnog odbora NDNV-a, a Maja Leđenac (35) potpredsednica tog devetočlanog tela, dok su članovi UO još i Branka Dragović Savić, Slađana Gluščević, Darko Šper, Duško Medić, Jelena Kleut, Ranka Ivanoska i Ana Lalić.

Novoizabrani predsednik je rekao da je medijska scena u Srbiji devastirana i dodao da neće odustati od borbe za slobodne medije.

– Nudimo platformu mladim kolegama i koleginicama, da se bave profesionalnim novinarstvom i da ostanu na pravom putu – kazao je Šinković i najavio da će naročitu pažnju posvetiti kolegama i koleginicama na lokalnom nivou.

Nadzorni odbor NDNV-a će u naredne četiri godine činiti Natalija Marko, Jasmina Mihnjak i Smiljana Milinkov, a Sud časti Natalija Jakovljević, Boris Varga i Stefan Janjić.

Skupština NDNV-a je izabrala i Savet te organizacije, koji će činiti Žužana Serenčeš, Laslo Vegel, Teofil Pančić, Branislava Opranović i Čaba Presburger.

Nakon održane skupštine, Upravni odbor NDNV-a imenovao je Izvršni odbor te organizacije, koji čine finansijski direktor Miloš Katić, izvršni direktor Veljklo Milić i programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić. Izvršni odbor je imenovao Miloša Katića za svog predsednika.

Skupština NDNV-a usvojila je i izmene Statuta organizacije, čiji je cilj, kako je objašnjeno, da se obezbedi maksimalna profesionalizacija i modernizacija organizacije.

Prema tim izmenama, Upravni odbor će voditi računa o medijskim politikama NDNV-a i ostalim glavnim smernicama organizacije, dok će Izvršni odbor imati zadatak da se bavi finansijskim, kadrovskim i projektnim pitanjima.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine osnovano je 17. januara 1990. godine u Novom Sadu, kao reakcija na političke čistke koje je sprovodio režim Slobodana Miloševića u vojvođanskim medijima.

NDNV je najstarije nezavisno udruženje novinara na prostoru nekadašnje Jugoslavije i iduće godine slavi 30 godina postojanja.

Prvi predsednik NDNV-a bio je u dva mandata Miodrag Mile Isakov, potom Dimitrije Boarov, zatim Petar Petrović i potom u tri mandata Dinko Gruhonjić.

Izvor: Danas
Foto: Pexels