Početna Gradske teme Izgradnja bazena u Futogu počinje ove godine

Izgradnja bazena u Futogu počinje ove godine

0

Grad Novi Sad planira da ove godine krene sa gradnjom kompleksa zatvorenih bazena u Futogu vrednim više od 900 miliona dinara.

Iako ideja o gradnji bazena pored postojeće Sportske hale, nedaleko od OŠ “Desanka Maksimović”, postoji već godinama, te je bilo više najava gradnje, stavljanjem ove investicije u rebalans gradskog budžeta, lokalna vlast pokazuje nameru da sa radovima krene ove godine.

Tokom 2021. planirano je izdvajanje 105,8 miliona dinara za tehničku dokumentaciju i radove, dok se u 2022. i 2023. planira još 802 miliona za ovu investiciju.

Kako se može videti u Programu uređenja građevinskog zemljišta u Futogu, gradiće se kompleks zatvorenih bazena, uz sportsku halu biće smešteni restoran, sportski tereni na otvorenom i dečije igralište.

Kompleks predviđa zgradu površine 7.200 kvadratnih metara, u kojoj će biti izgrađen bazen širine 25 i dužine 50 metara, sa prosečnom dubinom od dva metra. Planira se i izgradnja dečijeg bazena, dubine 1,2 metara.

U okviru kompleksa biće izgrađena i prateća infrastruktura, odnosno kolovoz, pešačke staze i parking.

Sportski kompleks sa bazenom predviđen je urbanističkim planovima još od devedesetih godina prošlog veka. Namera je da se građanima Futoga, Begeča i Veternika omogući bavljenje vodenim sportovima, jer su tadašnji kapaciteti postali mali za potrebe sve većeg broja stanovnika Novog Sada, što je i danas slučaj.

Ideja je bila da bazen u Futogu, zajedno sa planiranim objektom na Novom naselju, te izgrađenim na Slanoj bari, uz proširenje kompleksa na Spensu i Sajmištu, formira mrežu gradskih bazena. Međutim, taj plan nije realizovan, a objekat na Slanoj bari nije dovoljan da pokrije sve potrebe građana, pogotovo u situaciji kada je, zbog kvara, zatvoreni bazen na Spensu – zatvoren.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay