Početna Kultura Muzej afričke umetnosti obeležava 44. rođendan i Dan Afrike, uskoro sledi rekonstrukcija

Muzej afričke umetnosti obeležava 44. rođendan i Dan Afrike, uskoro sledi rekonstrukcija

0

Muzej afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara otvoren je za javnost pre 44 godine, 23. maja 1977. godine, zbog čega će za sve zainteresovane posetioce ulaz sutra biti slobodan tokom čitavog dana (10-18 časova).

Osnivačka zbirka Pečar nastala je zahvalјujući dugogodišnjem boravku i radu jugoslovenskih diplomata Zdravka Pečara i Vede Zagorac na zapadu afričkog kontinenta, a kultura legatorstva u MAU i danas je živa, nakon više od četiri decenije postojanja. Ovom prilikom, iz dokumentacije MAU izdvajamo reči Vede Zagorac: „Naš muzej je prvi u svetu koji ima dozvolu i koji je platio taksu za iznošenje eksponata iz svake zemlјe. Ovo je novina u muzeološkim odnosima, što se uklapa u opšti stav naše politike, saradnje i prijatelјstva sa drugim narodima. Ova zbirka je poklonjena Beogradu, ali ne predstavlјa njegovo vlasništvo. Ona je vlasništvo naroda koji je tu umetnost stvorio i naroda u kome će sa velikom pažnjom biti čuvana.‶

U utorak, 25. maja, u znak sećanja na osnivanje Organizacije afričkog jedinstva (današnje Afričke unije) 1963. godine, obeležava se Dan Afrike u čitavom svetu, a brojni kulturni programi tim povodom su tradicionalno organizovani i u Muzeju afričke umetnosti. Ove godine Muzej afričke umetnosti u saradnji sa Color Media Communications organizuje onlajn konferenciju “Savremena umetnost Afrike u doba pandemije”.

Konferenciju otvaraju Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja, gradonačelnik Beograda, prof. dr Zoran Radojičić i direktorka MAU, Marija Aleksić.

Konferencija će biti emitovana uživo putem zvaničnog muzejskog fejsbuk naloga, kao i putem jutjub kanala Color Media Communications u utorak, 25. maja u 10 časova.

O posledicama pandemije korona virusa na sektor kulture i umetnosti u zemlјama Afrike govoriće Nј.E. Abdelhamid Šebšub, ambasador Alžira i doajen Grupe afričkih ambasadora u Srbiji, Nј.E. Mohamed Amin Belhaž, ambasador Kralјevine Maroka u Srbiji, Nј.E. Seif Alah Redžeb, ambasador Tunisa u Srbiji, Nј.E. Amr Alguvejli, ambasador Egipta u Srbiji, Nј.E. Tamara Rastovac Siamašvili, ambasadorka Republike Srbije pri Unesku u Parizu i Nј.E. Miloš Perišić, ambasador Republike Srbije u Angoli.

Uslediće kritički komentari, analiza projekata koji su problematizovali pitanje odnosa pandemije i umetnosti, kao i lična iskustva kroz priče nekoliko vizuelnih umetnika, kustosa ili rukovodilaca afričkih muzeja i galerija: Dezire Dibasen Nanuses, kustoskinja Nacionalne umetničke galerije Namibije, Davido Indongo, umetnik iz Namibije, Dominik Maja Taner, direktor galerije ELA u Angoli, Džoana Taja, angolska umetnica iz Lisabona, Rafael Čikukva, direktor Nacionalne umetničke galerije Zimbabvea, Mehdi Kotbi, predsednik Nacionalne fondacije muzeja Maroka, Blesing Bi Azubike, nezavisna kustoskinja iz Nigerije i Mohamad Saudi, umetnik iz Egipta.

Povodom ovih značajnih događaja, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić posetio je Muzej i u razgovoru sa direktorkom Marijom Aleksić istakao da je u pitanju jedini nekolonijalni muzej afričke umetnosti u Evropi, na šta je Beograd veoma ponosan. Najavlјujući predstojeću rekonstrukciju i prva velika ulaganja nakon otvaranja objekta, gradonačelnik je istakao da se početkom 2022. godine očekuje početak građevinskih radova čija je procenjena vrednost oko 2,2 miliona evra.