Početna Gradske teme Izgradnja hotela “ubrzala” promenu Plana generalne regulacije u Sremskim Karlovcima

Izgradnja hotela “ubrzala” promenu Plana generalne regulacije u Sremskim Karlovcima

0

Na sledećoj sednici Skupštine opštine Sremski Karlovci najavljenoj za utorak, 2. februar, odbornici će odlučivati o izmenama i dopunama plana generalne regulacije koje će se sprovoditi po skraćenom postupku.

To znači da se iz procedure izostavlja postupak ranog javnog uvida, a sprovodi se samo javni uvid u trajanju od najmanje 15 dana. Plan se menja kako bi se obezbedila gradnja turističko-hotelskog kompleksa na Čeratu. Kako bi se dodatno ubrzale izmene planskih dokumenata ove opštine, odlučeno je i da se ne izrađuje strateška procena uticaja na životnu sredinu.

Kako se navodi u Rešenju o nepristupanju strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, predmetna lokacija biće namenjena za zonu turizma i ugostiteljstva, uz prateće sadržaje, odnosno proširenje namene novijeg i planiranog porodičnog stanovanja.

Nisu se, ipak svi odmah složili, da ovakav projekat definitivno neće uticati na životnu sredinu. Odeljenje za komunalno-stambene poslove, inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine izjasnilo se da je potrebno raditi procenu uticaja na životnu sredinu. Tek “nakon konsultacije sa članovima Komisije za planove i obrađivačima plana donet je zaključak da nije potrebno raditi Stratešku procenu uticaja predmetnog plana na životnu sredinu”.

Standardna procedura donošenja izmene plana generalne regulacije i izrade procene uticaja na životnu sredinu, svakako bi se odužila, što ne bi odgovaralo investitoru koji početak izgradnje hotelskog kompleksa planira već za jun 2021. godine, a završetak za 2023. Podsećamo, približna vrednost investicije iznosi 18 miliona evra, a investitor je Szeremsegi Ingatlanfejleszto LTD iz Budimpešte.

Ova firma je, inače, krajem septembra osnovala podružnicu u Srbiji. Kao zakonski zastupnik vodi se Žanet Ola, koja je i direktorka majke firme u Mađarskoj. Međutim, adresa za prijem elektronske pošte vodi se na Arpada Zavarka, novosadskog advokata i počasnog konzula Mađarske u Novom Sadu.

Prema saznanjima novosadskih medija, mađarska firma je već kupila zemljište površine 3.719 kvadrata na Čeratu, što znači da joj nedostaje još nešto više od pet hiljada kvadratnih metara za površinu hotelskog kompleksa koja je najavljena.

U Odluci o budžetu Sremskih Karlovaca, navodi se da se ova investicija planira na osnovu dostavljenog Pisma o namerama, koje je investitior uputio 14. jula prošle godine. Osim izjave predsednika opštine Aleksandra Stojkečića da će obaveza opštine biti da obezbedi komunalnu i putnu infrastrukturu do hotela, ne zna se još na šta se Opština obavezala kako bi obezbedila izgradnju hotela.

Takođe, iz kabineta opštine su za portal eKapija naveli da je neophodno i da investitor postane vlasnik zemljišta predviđenog za izgradnju hotela, tj. da otkupi više sitnih parcela od dosadašnjih vlasnika, a opština već, kako su rekli, radi na povezivanju investitora sa vlasnicima.

Izvor: 021
Foto: Wikipedia