Početna Gradske teme Izgradnja tunela kroz Frušku goru po planu, uskoro moguć prvi kilometar pruge

Izgradnja tunela kroz Frušku goru po planu, uskoro moguć prvi kilometar pruge

Direktor ruske kompanije “RŽD Internešenel” Mansurbek Sultanov izjavio je da je ta kompanija spremna da vrlo brzo postavi prvi kilometar brze pruge Beograd – Budimpešta.

Sultanov je za TV Prvu rekao da je ta kompanija spremna da krajem juna ili početkom jula stavi prvi kilometar kolovoza na brzu prugu na deonici Stara Pazova-Novi Sad, koja je deo brze pruge od Beograda do Budimpešte.

On je rekao da je u toku izgradnja najvećeg železničkog objekta, odnosno tunela i vijadukta na Fruškoj gori. Reč je o, kako je kazao, izgradnji dve cevi tunela od 2,2 kilometra koji se nastavlja na vijadukt od 3,2 kilometara i biće osposobljen za brzine od 200 kilometara na sat.

“To je najteža deonica od Beograda do Budimpešte i radovi idu punom parom”, naveo je Sultanov.

Prema njegovim rečima, radovi iz ruskog kredita od 800 miliona dolara uz srpsko učešće od 140 miliona dolara idu odlično, mada ima problema zbog imovinskih pitanja.

Kako je naveo, iz tog kredita nabavljeno je 27 dizel motornih vozova vrednosti 100 miliona dolara i svi su u saobraćaju, a svaki ima po 160 putničkih mesta.

Vijadukt i tunel bi trebalo da budu završeni za četiri godine, a tokom druge faze radova na ovoj deonici biće rekonstruisana postojeća pruga, a gradiće se i novi kolosek u dužini od 40 kilometara.

Izvor: TV Prva, 021
Foto: RTV (Screenshot)