Početna Gradske teme Izložba „Oluja – zločin koji traje“ na Trgu slobode

Izložba „Oluja – zločin koji traje“ na Trgu slobode

Oluja-operacijaNa Trgu slobode u Novom Sadu u ponedeljak, 3. avgusta biće otvorena izložba fotografija “Oluja – zločin koji traje”, saopštila je Foto asocijacija Vojvodine.

Povod je 20. godišnjica tog nezapamćenog zločina u kojem je više od 2.300 Srba, mahom civila, brutalno ubijeno, preko 250.000 proterano sa svojih vekovnih ognjišta, a više 25.000 njihovih kuća spaljeno i razoreno, navodi se u saopštenju.

Uz podršku grada Novog Sada, organizator izložbe je Foto asocijacija Vojvodine, a potresna svedočenja najvećeg egzodusa u Evropi u 20. veku predočiće najeminentiniji srpski fotoreporteri.

Na 26 velikih panoa sa oko 70 fotografija, posetioci će, uz ostale, moći da vide radove Tomislava Peterneka (NIN), Ranka Ćukovića (Rojters), Jaroslava Papa (Dnevnik – Tanjug), Martina Candira (Dnevnik), Darka Dozeta (Večernje novosti), Željka Sinobada (Politika), Zorana Jovanovića – Mačka (Večernje novosti)…

Foto asocijacija Vojvodine na ovaj način želi da podsetimo na jedno strašno stradanje našeg naroda koje, prečesto, pokušavaju da prekriju velom zaborava.

Cilj nam nije da izložbom proizvedemo bilo kakvu mržnju i revanšizam već da upozorimo da se ovako nešto više nikada nikome ne ponovi, dodaje se u saopštenju.

Izložba će na centralnom novosadskom trgu biti otvorena tri dana, a potom bi trebalo da obiđe i više drugih gradova u Vojvodini.

Autor: Tanjug