Početna Gradske teme Izložba radova novosadskih mališana u Muzeju grada

Izložba radova novosadskih mališana u Muzeju grada

0

likovno_stvaralastvo_foto_ana_lakatos
Mališani iz novosadskih vrtića i osnovnih škola učestvovali su na likovnom konkursu PU “Radosno detinjstvo” i iskazali svoju kreativnost kroz razne tehnike, a za svoj napor i stvaralaštvo, dobili su i nagrade.

Predškolska ustanova “Radosno detinjstvo” realizovala je niz edukativnih i likovnih radionica u saradnji sa Muzejom grada Novog Sada, Muzejom Vojvodine, Galerijom Matice srpske, Spomen zbirkom Pavla Beljanskog, OŠ “Kosta Trifković”, OŠ “Ivan Gundulić”, OŠ “Petefi Šandor” i drugim školama.
Kako poručuju iz PU “Radosno detinjstvo”, projekat je realizovan sa ciljem da se stvore mogućnosti da dete razume, nasluti, opazi, iskaže i sam otkrije svoj lični prostor, prostor čoveka ili grupe ljudi, prepozna drage i bliske prostore, prostore duhovnosti, radosti i straha, prostora prividnog, prostora čula i emocija, “te mnoge druge koji u svojoj celokupnosti mogu biti značajni za slojevito razumevanje sebe u prostoru koji osvajamo, kome se prilagođavamo ali i gradimo, sa porukom da ‘Moj grad’ može biti humaniji, lepši i sadržajniji”.
Dečiji likovni radovi nastali kao rezultat raznovrsnih podsticaja i sadržaja u galerijama, muzejima, osnovnim školama i vrtićima, biće izloženi od 23. marta do 1. aprila u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada. Na likovni konkurs “Moj grad – Opažanje i likovni prikaz prostora” pristiglo je 2.100 radova iz 32 vrtića i 76 vaspitno-obrazovnih grupa “Radosnog detinjstva”, ali i iz 19 osnovnih škola i likovnih radionica.
Radove su pregledali i odabrali za žiriranje Bojan Stankov, Viktoria Čikoš, Dušan Basara, Jelena Tišma i Dragan Jajić, stručni saradnici za likovno vaspitanje. U žiriju su sedeli predstavnici Školske uprave grada, Centra za likovno vaspitanje i Akademije umetnosti, koji su odabrali 19 ravnopravnih nagrada za dečiji likovni rad, kao i pet nagrada za kolekciju radova.
Svečano otvaranje izložbe zakazano je za ponedeljak, 23. mart u 18 časova u Muzeju grada, a izložba je, podsećamo, otvorena do 1. aprila.

Autor i foto: 021.rs