Početna Gradske teme Izvršitelj iselio firmu i porodicu iz stana na Grbavici, advokati najavljuju tužbe

Izvršitelj iselio firmu i porodicu iz stana na Grbavici, advokati najavljuju tužbe

0

Izvršitelj Goran Arsenović, uz asistenciju policije, ušao je rano jutros u stan u Lasla Gala 7 u posedu firme “Forever Infinity” i ispraznio ga.

Pravni zastupnici vlasnika firme tvrde da je ceo postupak nezakonit, a podneli su i tužbu.

Reč je o trećem okupljanju izvršitelja, advokata, policije, stečajnog upravnika i zaposlenih u centru za socijalni rad ispred ovog stana, a koji je predmet više sporova.

U suštini spora je komplikovana porodična situacija između dvoje bivših supružnika, što se sada pretvorilo u borbu za stan.

Navodni dužnik je T. M, Novosađanka koja tvrdi da ju je bivši muž prevario kada je stan u kojem su živeli kao podstanari, u trenutku njene teške zdravstvene situacije, preveo na sopstvenu firmu, dizao kredite i hipoteku, te da je ona mimo svoje želje postala supsidijarni jemac. Nakon što je postala svesna cele situacije, pristala je, kaže, da kao savestan kupac uplaćuje deo kredita firme koja je u međuvremenu otišla u blokadu.

Firma njenog bivšeg supruga je potom otišla u stečaj, a oni su se rastali. T. M. je ostala u stanu s decom, ali nije, kako kaže, znala da je nekretnina postala deo stečajne mase.

Počinje postupak u kojem je ona, kako tvrdi, oštećena, iako je uplatila celokupan novčani iznos potraživanja. Presudu u njenu korist doneo je prvostepeni privredni sud, ali je drugostepeni organ istu oborio. Advokati su podneli zahtev za reviziju, a odluka po tom zahtevu još uvek se čeka.

Sin T. M. već dugo ima firmu registrovanu na adresu stana u Lasla Gala, ali nije obuhvaćen postupkom, već predstavlja treće lice. Njegovi pravni zastupnik, advokat Srđan Popović, kaže da ne postoji nikakav nalog da se iseli firma koja je u posedu, niti je bilo kakav postupak pokrenut prema njegovom klijentu, što ceo postupak izvršitelja čini nezakonitim.

“Nemaju nalog da isele firmu, a izvršitelj nije ni u zakonskom roku najavio svoj izlazak. Revizija celog postupka, u kojem moj klijent ni ne učestvuje, u toku je i u tom periodu ne može nikakva radnja da se preduzme”, navodi Popović.

On je upozorio prisutne policijske službenike da bi, u slučaju da dođe do ulaska u stan, oni bili uvučeni u nezakonite radnje, te da će uslediti tužba protiv MUP-a. Kako kaže, izvršitelj je policiji predstavio selektivne informacije, a ne celu priču.

Izvršitelj Goran Arsenović naveo je da cela priča traje već godinu dana, te da dolazi treći put pred stan da bi sproveo izvršenje. Poručio je prisutnima da treba da iseli lica koja žive u stanu – među kojima je sin navodne dužnice, te da je još u decembru postojao dogovor o dobrovoljnom iseljenju.

Prema njegovim rečima na licu mesta, vlasnik firme “Forever Infinity” Ž. N. bespravno je i bez ugovora o zakupu u stanu koji je u vlasništvu izvršnog poverioca, a rešenje o izvršenju suda je, navodi, pravnosnažno.

Policijski službenik obavestio je prisutne da je policija tu kako bi pružila policijsku pomoć, u skladu sa zakonom. Poručio je da će svaka strana koja misli da je oštećena moći da pokrene sve neophodne postupke pred nadležnim organima, te da će upotrebiti sredstva prinude ukoliko Ž. N. ne bude postupio po naređenju policije.

Nakon oko sat vremena razmene reči, te konsultacije izvršitelja i policije s javnim tužiocem, stečajni upravnik je promenio bravu. Advokat Srđan Popović naveo je za 021.rs da izvršitelj tvrdi da je dobio nalog tužilaštva da uđe u stan, te da se njemu niko iz tužilaštva nije javljao na telefon.

“Nastavljamo pravnu borbu jer ovo ništa nije po zakonu, a već smo podneli tužbu za sprečenje iseljenja. Sada možemo da tužimo i za sve ovo što se jutros dogodilo”, poručuje on.

Na teren je izašla i ekipa Hitne pomoći kako bi pružila pomoć Novosađanki koja se vodi kao dužnik. Stvari su spakovane i iznete u kombi ispred zgrade.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay