Početna Gradske teme Izvršitelji izbacuju Društvo književnika zbog duga “Poslovnom prostoru”

Izvršitelji izbacuju Društvo književnika zbog duga “Poslovnom prostoru”

old-books-1237532_640

Društvo književnika Vojvodine mora da se iseli iz prostorija u Ulici Braće Ribnikara 5 zbog 450.000 dinara duga za zakup.

Kako “021” saznaje od Jovana Zivlaka, predsednika tog udruženja, “Poslovni prostor” je poslao izvršitelje i književnicima dao rok od osam dana da se isele iz prostorija ako ne plate račune, inače će im blokirati bankovni račun. Međutim, kako sam kaže, ovo je četvrti put za tri godine da pokušavaju da ih isele, ali se do sada situacija uvek nekako rešavala.

– Do sada smo svaki put ovakvu situaciju rešavali tako što je sekretar za kulturu urgirao i obećavao da će naši rešenje. Mi onda platimo deo duga, ali trajno rešenje se uporno ne nalazi, iako je Grad nekoliko puta već obećavao da će nam rešiti ovaj problem – rekao je Zivlak.

On je napomenuo da bi ovo udruženje kao reprezentativno trebalo od države da redovno dobija sredstva iz budžeta, ali se to iz njima nepoznatog razloga ne dešava.

Nije nam jasno kako je moguće da sada preti gašenje jednom reprezentativnom udruženju i zbog čega druga udruženja u istom statusu kao i mi dobijaju sredstva, a mi ne. Po zakonu o kulturi trebalo bi da dobijamo novac od pokrajine (40%), od republike (30%) i ok lokalne samouprave (39%), a mi dobijamo samo od pokrajine – otkriva on.

Kako “021” saznaje, Društvo književnika Vojvodine od pokrajine dobija oko milion dinara na ime tekućih troškova, dobija novac i projektno, ali ga samo za projekte mogu i koristiti, a deo sredstava obezbeđuje se i preko članarina (oko 600.000 dinara). Međutim, to nije dovoljno novca, budući da svi tekući troškovi udruženja iznose preko tri miliona dinara.

Zato je situacija trenutno takva da tri meseca nisu plaćeni računi, a skoro osam meseci nije plaćen zakup “Poslovnom prostoru”, koji inače na mesečnom nivou iznosi od 15.000 dinara ako se plati odmah, ili 29.000 dinara ako se sa uplatom zakasni.

Društvo književnika Vojvodine inače u gradu koji pretenduje za evropsku prestonicu kulture postoji više od pola veka, a trenutno broji preko 500 članova. Putem ovog udruženja afirmišu se domaći književnici, organizuje Međunarodni novosadski književni festival, uređuje časopis “Zlatna greda”, a imaju još mnoge druge aktivnosti i publikacije.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com