Početna Gradske teme Personalni asistenti u Novom Sadu rade bez plata zbog blokade računa

Personalni asistenti u Novom Sadu rade bez plata zbog blokade računa

0

personalni_asistenti_1_700x

Novosadski personalni asistenti, koji pomažu osobama s invaliditetom, nisu dobili platu od decembra jer, kako kažu, Grad ne prepoznaje njihove probleme.

Personalni asistenti, koja su angažovani preko licenciranog Centra “Živeti uspravno”, plaćeni su projektnim finansiranjem sredstvima koje Grad dodeljuje preko konkursa. To znači da njihove plate umnogome zavise od perioda raspisivanja konkursa i isplate sredstava, a aktuelnim konkursom za usluge socijalne zaštite još ni dinar nije dodeljen Centru “Živeti uspravno”. Udruženja koja širom Srbije angažuju personalne asistente tvrde da ova usluga, zbog potreba ljudi s invaliditetom, mora da ima direktnu liniju finansiranja, a ne da zavisi od konkursa.

Predsednica Centra Milica Ružičić-Novković kaže za “021” da je račun centra već dugo blokiran zbog nedostatka novca da se plate zaostali doprinosi za personalne asistente i to u iznosu od oko 200.000 dinara. Grad bi dodelom sredstava Centru u ovom trenutku prekršio zakon.

Grad nam je najavio oko dva miliona dinara za plate personalnim asistentima, ali nama je blokiran račun. Rečeno nam je da će nam prebaciti novac čim odblokiramo račun ili kroz rebalans budžeta. Ono što je greška Grada i zbog čega mi imamo problem još od 2013. godine jeste odbijanje da se izmeni Odluka o socijalnoj zaštiti, za koju nam je još prošle godine rečeno da će biti izmenjena i da će se personalni asistenti lakše finansirati. To se nije dogodilo. Meni je rečeno da je ta odluka napisana u decembru prošle godine, međutim nije dobijena politička saglasnost da uđe u skupštinsku proceduru. Onda su došli izbori, a nama su poručili da se od sredstava od prošle godine snađemo za početak ove godine – kaže Ružičić-Novković.

Ona dodaje da je Grad u jednom trenutku bio voljan da finansijski pomogne Centru, ali je od toga odustao čuvši da je određenu sumu uplatila Pokrajinska vlada, u kojoj sedi druga garnitura.

Centar je jedna od četiri ustanove u Srbiji koja je licencirana za pružanje usluge personalne asistencije punoletnim i radno aktivnim osobama sa invaliditetom.

Personalna asistentkinja Olivera Radovanović je jedna od onih koji svoju platu nisu dobili od decembra. Ona za “021” kaže da je posao personalnog asistenta veoma ličan, s obzirom na to da se pomaže osobi koja ima problema s funkcionisanjem u sasvim običnim situacijama.

To nije i ne može da bude neemocionalni radni odnos. Prosto ste u nečijem životu i on je u vašem. Niko ne prepoznaje suštinu i značaj personalne asistencije, niko se ni ne trudi da je isfinansira jer nema ličnog iskustva, zato je ovo zanimanje toliko uniženo. Da je neko na vlasti želeo da se situacija popravi, to je odavno mogao da uradi, ali očigledno ne razume potrebe osoba sa invaliditetom – navodi Radovanovićeva, jedna od četiri asistentkinje koje plaća Grad. Inače, iskustva pokazuju da je Novom Sadu potrebno barem 40 personalnih asistenata.

Član Gradskog veća za socijalnu zaštitu Nikola Ćirović kaže da je za realizaciju Servisa personalne asistencije za osobe sa invaliditetom Centru “Živeti uspravno” 2015. godine dodeljeno 2.800.000 dinara, te da samo putem javnog konkursa može da se finansijski pomogne.

Napominjemo da su u Gradskoj upravi u toku aktivnosti na pripremi teksta nove Odluke o socijalnoj zaštiti Grada Novog Sada, kojom će se, u okviru usluga podrške za samostalan život urediti pružanje usluge personalne asistencije kao usluge koja se obezbeđuje punoletnim licima sa invaliditetom sa procenjenim I ili II stepenom podrške, koja ostvaruju pravo na uvećani dodatak za tuđu negu i pomoć, imaju sposobnosti za samostalno donošenje odluka, i koja obuhvata pružanje odgovarajuće individualne praktične podrške koja je korisniku neophodna za zadovoljavanje ličnih potreba i uključivanje u obrazovne, radne i društvene aktivnosti u zajednici, radi uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti – navodi Ćirović.

Osobe sa invaliditetom, kao i personalni asistenti, nadaju se da navodi čelnika nisu samo prazne priče, te da aktuelne političke, postizborne kalkulacije neće uticati na donošenje bitnih odluka za građane Novog Sada.

Izvor: 021.rs
Foto: Promo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here