Početna Gradske teme Janković: Nagoveštaji slabljenja virusa, ali rano za proglašavanje pobede

Janković: Nagoveštaji slabljenja virusa, ali rano za proglašavanje pobede

Imunolog Srđan Janković ocenio je da je epidemija u punom jeku i da je možda prelomni trenutak kada stvari mogu da krenu ka dobrom jer takvi nagoveštaji postoje, ali da sve što je dobro urađeno može da se poništi ako se ne sprovode protivepidemijske mere.

– Nalazimo se u nezgodnom trenutku, dolazi malo i do zamora, želimo pobedu i na prve naznake pobede smo svi spremni, i stručnjaci, zvaničnici, građani, svi da dočekamo oberučke i da kažemo pobedili smo, a to je najopasnije – rekao je Janković za Radio-televiziju Srbije na pitanje o ublažavanju mera.

On je naglasio da se “prerano proglašena pobeda zove poraz” i ocenio da “moramo biti do kraja ozbiljni u suzbijanju ove opasne epidemije”.

Na pitanje da li ima znakova slabljenja virusa korona u Srbiji, on je rekao da “može da znači da imamo takve prve znake”.

Kako je rekao “to je igra na dva gola” i da se u stvari menja odnos sa virusom koji slabi onoliko koliko imuniteti jačaju, ali da je to početak i da je virus još veoma opasan i ima smrtonosni potencijal.

Prema njegovim rečima, Srbija ulazi u narednu fazu epidemije gde će biti “ne samo silazna putanja epidemijske krive nego možda i putovanje ka manjoj virulenciji virusa”.

– Ali, ako pravimo od gotovog veresiju, onda ćemo možda morati da igramo produžetke, a naš je cilj je da ih ne igramo već da okončamo epidemiju ovim efikasnim merama koje moramo solidarno, odgovorno, razborito, svi zajedno da sprovedemo – naglasio je Janković.

Izvor: 021/Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay