Početna Gradske teme Javni radovi u Novom Sadu od aprila

Javni radovi u Novom Sadu od aprila

I ove godine će na teritoriji Novog Sada biti organizovani javni radovi u nekoliko oblasti, kao jedna od mera aktivne politike zapošljavanja, kojom Grad podstiče radno angažovanje u prvom redu teže zapošljivih kategorija stanovništva, sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Za realizovanje te mere je u budžetu grada obezbeđeno oko 21,8 miliona dinara, što je za skoro 1,9 miliona veći iznos od lanjskog.

– Javni radovi biće organizovani u socijalnim, humanitarnim, kulturnim i drugim delatnostima, održavanju i obnavljanju javne infrastrukture, kao i u zaštiti životne sredine – preciziraju, za “Novosti”, nadležni u Gradskoj upravi za privredu, napominjući da se proteklih godina najviše zainteresovanih poslodavaca javljalo baš iz tih oblasti.

Očekuje se da će sprovođenje tih radova početi u toku aprila. Propisano je da oni traju šest meseci.

– Značaj javnih radova je u tome što se kroz projekte angažuju, kroz radni odnos, prvenstveno teže zapošljiva nezaposlena lica i nezaposleni u stanju socijalne potrebe, kao i ostale kategorije nezaposlenih.

Njima se, u toku izvođenja određenog projekta, isplaćuju troškovi zarade sa svim pripadajućim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i porezom, kao i putni troškovi.

U Gradskoj upravi dodaju da se, izvođenjem planiranih projekata, pruža pomoć starima, socijalno ugroženima, osobama sa invaliditetom. Daje se podrška za samostalan život i aktivno učestvovanje u zajednici osoba sa invaliditetom, zaštita i očuvanje kulturnog nasleđa i arheoloških nalazišta. Projekti su takođe od značaja za održavanje i obnavljanje javne infrastrukture i javnih površina, kao i za zaštitu životne sredine i prirode.

Javni radovi od interesa za Grad Novi Sad sprovode se uspešno duži niz godina. Od 2012. do prošle godine na tim projektima bilo je angažovano ukupno 445 osoba, a mnoge od njih su poslodavci zadržali u radnom odnosu i po završetku projekta.

ZARADE

Za angažovane u javnim radovima isplaćuju se mesečne bruto zarade u iznosima od 46.000 do 48.000 dinara, u zavisnosti od stručne spreme. Plaćeni su i putni troškovi.

PRIJAVE I PROCEDURA

Poslodavci mogu do 12. marta da podnose prijave za organizovanje i sprovođenje javnih radova Gradskoj upravi za privredu. Koja im je dokumentacija potrebna, kao i ostale pojedinosti mogu da vide na internet stranici Grada. Odluku o odobravanju sredstava donosi gradonačelnik, na predlog odgovarajuće komisije.

Izvor: Novosti
Foto: Pixabay