Početna Kultura U toku pripreme za godišnji koncert Baletske škole

U toku pripreme za godišnji koncert Baletske škole

0

Godišnji koncert Baletske škole održaće se u ponedeljak, 4. marta, od 19 časova na Velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta. Reč je o centralnom koncertu tokom školske godine, u kojem učestvuju svi đaci škole.

Značajnu ulogu imaju maturanti, za koje je to svečani trenutak i prilika da se na kraju školovanja poklone novosadskoj publici.

Profesorka u Baletskoj školi Desanka Bečelić kazala je da su učenici vredno vežbali za nastup da bi se što bolje i lepše prikazali publici, ali i promovisali školu i odseke.

– Iako naš koncert uglavnom posećuju roditelji i baletska stručna javnost, u Novom Sadu postoji veliko interesovanje za balet i druge vrste plesova – uverena je profesorka Bečelić, dodajući da su karte rasprodate za dan. – Koncert će se sastojati iz dva dela: grupnih koreografija i solo numera. Vodili smo računa o tome da se svi naši učenici predstave u skladu s uzrastom i smerom koji pohađaju, ali i da uživaju na sceni.

Maturantkinja na Odseku za narodnu igru u klasi profesora Miroslava Savića Mirjana Rackov kazala je da su intenzivne pripreme trajale mesec. Učenici s njenog smera će izvesti splet brzih i temperamentnih vlaških igara, prepoznatljive po specifičnim koracima.

– Navikli smo da svaki dan vežbamo po nekoliko sati – rekla je Mirjana. – Iako smo prošle nedelje redovno dolazili na probe dok su se ostali đaci odmarali na raspustu, pripreme za godišnji koncert nam nisu teško pale.

Maturantkinja Srednje baletske škole u klasi Sanje Vučković Katarina Zec i učenica četvrtog razreda Osnovne baletske škole u klasi profesorke Larise Gajić Asja Cicmil slažu se u tome da je pozitivna trema na pozornici korisna.

– Pripremamo se svakodnevno još od početka školske godine, ali poslednji mesec vežbamo mnogo intenzivnije da bismo utanačili svaki pokret – kažu te dve talentovane učenice.

Njihov školski drug Nikola Stamenović, maturant na Odseku za savremenu igru u klasi Frausine Dimovski rekao je da su đaci s tog odseka pripremili dve grupne koreografije, kao i solo tačku.

– Pošto sam stipendista Srpskog narodnog pozorišta, često nastupam pa mi pozornica nije strana – kazao je on. – Ipak, željno iščekujem koncert, a uzbuđenje raste iz dana u dan. Pripremili smo zanimljiv program, zbog čega sam siguran da će publika uživati.

Osim godišnjeg koncerta, narednih meseci je pred Baletskom školom mnoštvo aktivnosti: predstaviće se na Sajmu obrazovanja od 7. do 9. marta, sredinom tog meseca biće organizovan koncert Odseka za savremenu igru, a početkom maja ih očekuje ih obeležavanje jubileja – 15 godina od osnivanja Odseka za narodnu igru.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay