Početna Gradske teme Jedanaest zainteresovanih za Luku Novi Sad

Jedanaest zainteresovanih za Luku Novi Sad

0

ThinkstockPhotos-161370940

Ukupno 11 kompanija poslalo je pisma o zainteresovanosti za privatizaciju Luke Novi Sad, nakon što je 30. marta istekao rok za njihovo dostavljanje, navode u Ministarstvu privrede i dodaju da nije kasno i za druge firme koje su zainteresovane za ovo preduzeće da ipak pošalju ponudu.

U resornom ministarstvu ističu da nema rokova za privatizaciju Luke, jer je cilj da se nađe najbolji partner.

Nikakvi rokovi nisu postavljeni, jer preduzeće trenutno dobro radi. Važno je da se nađe najbolji partner za operatera kako bi se podigli kapaciteti i poslovanje Luke Novi Sad u budućnosti – rečeno je Tanjugu u Ministarstvu privrede.

Kako su objasnili, budući da je Luka Novi Sad akcionarsko društvo koje posluje sa većinskim javnim kapitalom, odluku o modelu i metodi privatizacije donosi vlada na predlog resornog ministarstva u roku od 30 dana od dana dostavljanja predloga ministarstva.

Zavisno od odluke o modelu i metodu privatizacije, preduzećemo dalje aktivnosti na način i u rokovima koji su određeni Zakonom o privatizaciji. Potencijalnim investitorima koji nisu učestvovali u preliminarnoj fazi privatizacije, odnosno u postupku dostavljanja pisma zainteresovanosti, svakako će biti omogućeno učestvovanje u postupku prodaje – kažu u Ministarstvu.

Ministar privrede Željko Sertić nedavno je izjavio da nema razloga za brigu kada je reč o toj privatizaciji, jer eventualni strateški partner za Luku Novi Sad može da bude samo operater, a ne i vlasnik zemlje i infrastrukture.

Tako je po zakonu i građani mogu s te strane da budu mirni. A da li ćemo se i kada odlučiti za dogovor sa nekom od potencijalno zainteresovanih kompanija, to ćemo u narednom periodu da vidimo. Sada to nije tema od prevashodne važnosti, jer ta luka dobro radi – rekao je nedavno Sertić.

Podsećanja radi, Vlada Srbije je u januaru donela Zaključak kojim se pokreće inicijativa za privatizaciju Luke Novi Sad.

Ministarstvo privrede je objavilo Javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti u dnevnom listu “Politika” i na svojoj internet stranici.

U skladu sa objavljenim javnim pozivom, rok za dostavljanje pisama o zainteresovanosti je bio 30. mart.

Izvor: Tanjug
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos