Početna Gradske teme Jedina ponuda za Luku Novi Sad ocenjena kao nepotpuna

Jedina ponuda za Luku Novi Sad ocenjena kao nepotpuna

Jedina ponuda pristigla za kupovinu Luke Novi Sad koju je dostavila Luka Dubai iz UAE ocenjena je kao nepotpuna u formalno-pravnom smislu.

Kako navodi izvor Dnevnika, na jučerašnjem otvaranju, otvarana je samo koverta u kojoj su podaci o tome da li potencijalni kupac ispunjava uslove koje je Ministarstvo privrede postavilo, ali je Komisija za tender utvrdila da ponuda kompanije “Dubai Port World” nije odgovarajuća.

Pravo učešća na tenderu imale su firme koje se bave lučkom delatnošću u poslednjih deset godina u kontinuitetu, koje su u 2017. imale prihod od najmanje 30 miliona evra, kao i koje su u svakoj od poslednje tri godine imale pretovar od po 1,4 miliona tona. Na prethodnom tenderu početna cena je bila duplo veća, 15,98 miliona evra, ali nije stigla nijedna ponuda za kupovinu 99,4 odsto akcija tog preduzeća, iako su rokovi dva puta produžavani.

“Kompanija iz Dubaija sigurno ispunjava sva tri uslova, čak i višestruko u odnosu na traženo, ali je Komisija za tender ponudu čitala doslovno gledajući svaki podatak pojedinačno”, rekao je sagovornik Dnevnika.

Koverta u kojoj kupac navodi koliko novca daje za Luku nije ni otvaran.

“Pošto ponuda u formalno-pravnom smislu nije potpuna, za osam dana Komisija za tender treba o tome da obavesti ponuđača, tražeći da otkloni nedostatak”, kaže sagovornik Dnevnika i dodaje da za odgovor iz Emirata treba da prođe nekoliko nedelja, pa tek kada pošta stigne sledi zakazivanje novog sastanka Komisije za Tender, što može potrajati do dva meseca.

Luka Novi Sad ima pretovar od oko milion tona robe godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 miliona tona. U toj kompaniji radi oko 150 ljudi, a u poslednje četiri godine poslovala je profitabilno.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay