Početna Gradske teme Jedinstvena izložba morskih plodova na PMF-u

Jedinstvena izložba morskih plodova na PMF-u

0

Da li se sećate kada ste poslednji put videli čitavu kolekciju morskih plodova, a da ih niste zatekli na moru? Upravo takvu izložbu možete videti u holu Departmana za biologiju, na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Školjke, morski ježevi, puževi, samo su neki od delova kolekcije u kojoj se trenutno nalazi preko trista vrsta životinja čija je baza Jadransko more. Još od davne 1946. studenti i profesori odlazivši na terensku nastavu na more, prikupljali su ove detalje.

Uz veliko znanje i angažovanje svih koji su marljivo radili na terenu, danas kolekcija mekušaca i bodljokožaca krasi ulaz Prirodno-matematičkog fakulteta. Ta kolekcija u sebi krije primerke koje nemaju čak ni u Crnoj Gori.

Sa Prirodno-matematičkog fakulteta kažu da im je u planu i digitalizacija te kolekcije, te će svaki zainteresovan posetilac moći da skenira kju ar kod koji će biti postavljen kraj imena morske životinje i tako sazna osnovne informacije o načinu njenog života , ali i da dobije fotografije kako ta životinja u prirodi živi… A do tad, ukoliko vam nedostaje more, duh jadrana možete prepoznati i osetiti na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay