Početna Gradske teme Jedna od vlasnica Galensa kupila 205 parcela na Fruškoj gori

Jedna od vlasnica Galensa kupila 205 parcela na Fruškoj gori

0

Direktorka novosadske kompanije “Promist” i jedna od vlasnica kompanije Galens Invest Sanja Petrić, na svoje ime kupila je 205 parcela na Fruškoj gori i njenim obroncima.

Osim toga, na ime supruge biznismena Nebojše Petrića vode se i dva građevinska placa u Novom Sadu, a pazarila je i jednu parcelu u Bajinoj Bašti.

Kako piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), Petrić je zemljište duž Fruške gore, od beočinske do inđijske opštine, u poslednjih nekoliko godina kupovala mahom od privatnih lica. Neke od tih parcela su u zoni nacionalnog parka ili u njegovoj blizini.

Za kratko vreme došla je u posed desetina hektara na području Fruške gore. Ako se izuzme beočinska opština u kojoj je pazarila najviše, čak 122 parcele, u njene ruke prešlo je 34,5 hektara Fruške gore i obronaka. Kako se može oceniti uvidom u katastarske knjige, te nepokretnosti kupovala je planski, jednu po jednu susedsku parcelu da bi napravila velika imanja na atraktivnim lokacijama.

Ona je i vlasnica parcela u Rakovcu u opštini Beočin, koje delom pripadaju Nacionalnom parku Fruška gora. Ove godine kroz Nacionalni park je, na zemljštu Srpske pravoslavne crkve, kao i na njenoj parceli, izgrađen i betoniran šumski put, uz kršenje rešenja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i bez potrebnih odobrenja ostalih nadležnih institucija. Put vodi do jednog od najlepših vidikovaca na Fruškoj gori oko kojeg je Petrićkino imanje.

Nakon Beočina, Petrić je najviše kupovala u Sremskim Karlovcima – 78 nepokretnosti. Lokacije na kojima je uzela parcele su Dobrilovac, Banstol, Dimšin Do… Na nekoliko parcela nalaze se vikend kuće ili pomoćni objekti, a uglavnom su to njive lošije klase, šume, vinogradi, voćnjaci, trstike i močvare. Kupovano je i zemljište u Čortanovcima i Ledincima.

Bivši vlasnici parcela rekli su da je cena u momentu prodaje bila prihvatljiva za prodavce, ali su za VOICE rekli da se stekao utisak da se “teren za transakcije koje su brzo obavljene pripremao planski”.

Veze sa Galensom

Sanja Petrić je jedan od vlasnika Galens investa i to preko firme Ossid kapital, koja je stopostotno u njenim rukama. Ovo preduzeće je 2018. upisano kao član Galens investa, zajedno sa firmom Galens d.o.o. za proizvodnju, trgovinu i usluge. Sve te firme su pod kapom Novosađanima dobro poznate kompanije Galens, najvećeg graditelja u glavnom gradu Vojvodine unazad nekoliko godina. U javnosti se kao jedan od ključnih ljudi Galensa pominje Sanjin suprug, Nebojša Petrić.

Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, kompanija za proizvodnju, trgovinu i usluge Galens osnovana je 2004. godine i ima četiri povezane firme, Galens Invest (2009), Uni Galens (2012), Project Galens Invest (2017) i Zvezdara Galens Invest (2018). Sve su registrovane za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada.

Galens Invest imao je 2019. dobit od 460.489.100 dinara, dok je 2018. imao 312.147.000 dinara. Ossid kapital, čiji je jedini vlasnik Sanja Petrić, lane je prikazao neto dobit od 1.078.000 dinara, dok je 2018. ona iznosila tek 166.000 dinara.

Galens je novosadskoj javnosti poznata kao kompanija koja naveliko gradi u Novom Sadu, a pažnju na sebe su skrenuli projektima “Pupinova palata”, zbog čega je srušena zgrada nekadašnje Komunalne banke koja je uživala prethodnu zaštitu, dok su zarad izgradnje “Kraljevog parka” porušene trščare u Ulici Kraljevića Marka, koje su takođe bile pod zaštitom države.

Ceo tekst VOICE-a možete da pročitate OVDE.

Izvor: VOICE
Foto: Pixabay