Početna Gradske teme Prskanje komaraca iz vazduha i sa zemlje od ove nedelje

Prskanje komaraca iz vazduha i sa zemlje od ove nedelje

Tretmani protiv komaraca sa zemlje i iz vazduha na području Novog Sada, Beočina i Sremskih Karlovaca biće izvedeni i u periodu od 13. do 27. jula, saopštila je novosadska „Ciklonizacija“.

Kako navode, tačno mesto i vreme tretmana zavisiće od monitoringa i vremenskih uslova, a tretmani će se izvoditi preparatima na bazi lambda-cihalotrina i deltametrina.

Upozoravaju pčelare da su preparati toksični za pčele, te da košnice zatvore ili uklone najmanje pet kilometara od navedenih mesta tretiranja. Dejstvo preparata traje tri dana.

– Očigledno je da u celom regionu, zbog dugog kišnog perioda, zatim velikog porasta vodostaje svih reka, a potom naglog otopljavanja, imamo izuzetne uslove za hiperprodukciju rečnih ili ruralnih komaraca. „Ciklonizacija“ već duže od mesec dana čini sve da njihovu brojnost održi pod kontrolom i da spreči migracije u urbane zone. U ovom momentu, Dunav se povlači, a naše akcije su svakodnevne – objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću „Ciklonizacije“.

Kako navodi, tretmani će biti nastavljeni i narednih dana, sve dok migracija ne bude presečena i brojnost komaraca ne bude redukovana.

– Moguće je da će u pojednim delovima grada neko kraće vreme biti više komaraca, ali koristićemo svaki momenat sa povoljnim meteorološkim uslovima za tretmane. Tretmane je besmisleno izvoditi ako duva vetar, pada kiša ili pri ekstremno visokim temperaturama – zaključio je Aćimović.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay