Početna Gradske teme “Jezero fekalija” u Temerinu i dalje nesanirano, zagađena voda se uliva u...

“Jezero fekalija” u Temerinu i dalje nesanirano, zagađena voda se uliva u Jegričku

0

Prošlo je tri meseca od kada su Temerinci dobili obećanje da će “jezero fekalija” ostalo posle farme svinja biti sanirano, ali nije urađeno ništa.

Opština je grupi građana, okupljenoj u Ekološku inicijativu Temerin, u decembru obećala da će do 15. januara saznati na koji način će laguna biti sanirana, a nelegalno postavljena cev, duga oko 800 metara, koja vodi do nje biti uklonjena. Od tada se opština nije oglašavala u vezi sa ovim problemom.

Kada su u subotu (26. marta), u okviru velike akcije čišćenja Srbije građani otišli do Jegričke, u rejonu Ilandže, neprijatno su se iznenadili kada su naišli na još jednu cev, za koju prethodno nisu znali. Nemanja Obradović iz Ekološke inicijative, priča da oni otkad postoji taj problem pokušavaju da dokažu da laguna ima vezu sa Jegričkom, ali da su sada napokon u tome uspeli.

“Slučajno smo naišli na cev za koju prethodno nismo znali. Mi otkad postoji taj problem dokazujemo da ta laguna ima interakciju sa Jegričkom, sa tim belim kanalom koji je u blizini i da kad padne kiša postoje akcidentne situacije gde se ona izliva, preliva i uliva u Jegričku. Međutim, sada smo naišli na cev koja dokazuje da su oni direktno sadržaj iz lagune ulivali u beli kanal koji je deo Jegričke. To je zastrašujuće, to je situacija koja ne sme da se dešava”, objašnjava Obradović.

Nemanja kaže da su odmah alarmirali lokalnu inspekciju, ali da su dobili odgovor da komunalni inspektor neće izaći na teren, jer je to nadležnost pokrajinske inspekcije. Kasnije je problem prijavljen i pokrajinskoj inspekciji.

Ekološka inicijativa urgira da se ovaj problem reši što pre, jer kako Obradović navodi, dolaze izbori, “ako to ne uradi sada, verovatno neće uraditi ni posle toga”.

Ističe da je Opština još u decembru izašla sa zvaničnom informacijom da se farma svinja povlači iz Temerina, kao i da su svi objekti srušeni.

“Ono što mi sada pouzdano znamo je da planiraju da na potezu farme svinja naprave najveću solarnu elektranu u Vojvodini. Međutim, ostaje to jezero fekalija. Mi tražimo da se ta ekološka bomba hitno sanira. Međutim, nemamo nikakve garancije kada će to da bude urađeno, ko će to da uradi i na koji način. To su sve jako bitne informacije za građane”, kaže Obradović.

Podseća da je u decembru prošle godine imali sastanak sa čelnicima opštine koji su im rekli da saniranje lagune nije u njihovoj nadležnosti, već u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, na čijem se zemljištu i nalazi laguna.

“Nakon tog sastanka, mi smo dobili zvaničan odgovor od Opštine koji kaže da su se obratili Ministarstvu, te da će laguna biti sanirana, ali nam nisu dali nikakve informacije osim toga. Ne znamo šta se sada dešava, da li će oni to da saniraju, kada, ko će to da radi. Pretpostavljam da moraju po nekom tenderu da angažuju neku firmu koja to može da izvede”, priča Nemanja.

Ekološka inicijativa je angažovala i procenu sudskog veštaka za životnu sredinu kako bi otkrili u kakvom je stanju ovo područje i na koji način može da se sanira. Odgovor koji su dobili je da je sadržaj lagune “izuzetno toksičan” – laguna je dugačka 800 metara, a u sebi ima više od 24 hiljada kubika otpadnih voda.

“Ona mora da se sanira vrlo precizno. Opasan otpad je u pitanju. To se radi postupno – prvo taj tečni deo treba da se izvlači cisternama. Muljeviti deo mora da se razvlači i suši, dok za najdeblji sloj, koji ostaje skroz dole, treba da se radi proces bioremedijacije. Ovaj proces podrazumeva sađenje trske i određene vrste biljaka, da bi se to zemljište vratilo u prvobitno stanje”, navodi.

On sumnja da se nadležni oslobađaju te vode tako što je putem cevi koju su pronašli izlivaju u Jegričku.

“Ako bi angažovali neku firmu da ona to izvede, morali bi da plate punu cenu. Verovatno im je u interesu da bude što manje otpada da bi što manje za taj posao i platili, bar mi tako pretpostavljamo u odnosu na sve što smo videli danas”, zaključuje Obradović.

Inače, Ekološka inicijativa je uputila nalaz i predlog veštaka Opštini Temerin.

Kako se navodi u nalazu i mišljenju veštaka, u koji je 021.rs imao uvid, neophodna su iskopavanja i uklanjanja cevne instalacije, kao i ponovno zakopavanje sa potrebnim nasipanjima i rasplaniranjem trase. Dodatno, potrebno je uzorkovanje zemljišta radi laboratorijskih ispitivanja, fitostabilizacija, fitodegradacija, odvoženje na posebnu deponiju, itd.

“Ovakvo postupanje u realizaciji saniranja posledica opterećenja zemlje povlači za sobom velike kapacitete rada mašna, ljudi i vrlo značajna novčana sredstva”, navodi veštak.

Takođe, mišljenje veštaka je da su opštinske vlasti napravile grešku time što nisu detektovale lokalnog zagađivača. Ovakvo postupanje pomoglo bi da se preispituje poslovanje i potencijalno zagađenje, ali i da Opština prihoduje i da od tih sredstava unapredi životnu sredinu.

“Dugi niz godina ovakav pristup je smišljeno izbegvan, a opterećenje životne sredine je činjeno na uštrb građana, kako mesne zajednice Staro Đurđevo, tako i na uštrb svih građana Opštine Temerin”, navodi se u nalazu.

Podsetimo, farma svinja “Temerin agrar” iselila se iz Temerina nakon višegodišnjih protesta građana.

Vanredni inspekcijski nadzor vodne inspekcije je još 2019. godine potvrdio da otpadne vode za kompleksa farme putem cevi dospevaju u lagune na zemljištu koje nije u vlasništvu zakupca, ali ni vlasnika farme.

Od tada ništa nije urađeno da se nelegalna cev ukloni i pokrene sanacija “jezera fekalija”.

Izvor: 021.rs
Foto: Ekološka inicijativa Temerin