Početna Gradske teme JKP Stan: Otkazi za oporavak

JKP Stan: Otkazi za oporavak

0

jkp-stan-jpg_660x330

Da bi konačno krenuo putem oporavka, JKP “Stan” će broj zaposlenih sa sadašnjih oko 250 morati da smanji na najviše 137. Toliko je, inače, za ovo preduzeće predviđeno pretekle sedmice usvojenom odlukom Skupštine grada o maksimalnom broju na neodređeno vreme zaposlenih radnika u gradskom javnom sektoru.

Realno, za sadašnji obim posla potrebno je upravo toliko ljudi, i toliko njih može da živi od prihoda koji se ostvaruju od održavanja stambenih zgrada, održavanja gradske javne rasvete i od dimničarine, a ostavlja se i dovoljno širok prostor za vraćanje nagomilanih dugova – kažu u tom komunalnom preduzeću.

Na poslednjem zasedanju gradskog parlamenta usvojen je i plan poslovanja “Stana” za 2016. Njime je predviđeno da ukupan prihod bude 410 miliona, a rashod 354 miliona dinara.

Najveći deo prihoda, više od 200 miliona, ponovo će biti ostvaren od održavanja zgrada, mada se broj ugovora sa skupštinama stanara stalmo smanjuje. U 2015. je, naime, takvih ugovora bilo 1.576, ili za 17 odsto manje nego godinu ranije.

Plan, inače, predviđa pozitivno poslovanje, odnosno ostvarivanje dobiti od oko 56 miliona dinara. Sva dobit će, ukoliko bude zaista ostvarena, otići na vraćanje dugova, u kontinuitetu gomilanih od 2000. do 2012, kada je minus dostigao zaista zastrašujući iznos od milijardu dinara!

Od tada do danas, on je, zahvaljujući, pre svega, podršci Grada, smanjen na oko 700 miliona, a i broj zaposlenih je, uz otpremnine, takođe obezbeđene iz gradske kase, smanjen za stotinak ljudi.

Ipak, dalje smanjivanje broja radnika je neizbežno, pa se može očekivati da će upravo to biti deo plana reorganizacije koji za “Stan” priprema gradska Radna grupa za sanaciju stanja u najugroženijim komunalnim preduzećima.

Taj plan, inače, mora da bude završen do 22. marta, za kada je, na osnovu inicijative grupe zaposlenih za uvođenje stečaja, zakazano novo ročište u novosadskom Privrednom sudu.

SIGURNI PRIHOD

Najsigurniji deo prihoda “Stana” jeste ono što mu obezbeđuje Grad, koji tom preduzeću za održavanje javne rasvete direktno uplaćuje oko 60 miliona dinara. Uz to, od dimničarine koju ubira na osnovu gradske odluke, “Stan” godišnje dobija dodatnih 100 miliona.

Izvor: Novosti
Foto: Logo / JKP Stan