Početna Gradske teme Još 50 boksova za napuštene životinje u Šangaju

Još 50 boksova za napuštene životinje u Šangaju

ThinkstockPhotos-Pas u boksu

Završetak prve faze radova u prihvatilištu za pse u Šangaju je, po rečima direktora „Zoohigijene i veterine” Aleksadra Bursaća, u toku. U okviru njih će biti dodato još 50 boksova za boravak životinja, za koje je Grad odobrio novac. Kako je rekao, ukoliko dozvoli vreme, završetak tih radova planira se najkasnije za mesec dana, nakon čega će u prihvatilištu postojati 170 boksova, koliko je i predviđeno projektom. Izvođači radova su preduzeća „Put invest” i „Dunav CONS”.

Početak realizacije druge faze planiramo u toku ove godine, a potom krećemo i s trećom fazom koja je određena projektom – rekao je Bursać.

Tada bi trebalo da budu izgrađeni prateći objekti u okviru prihvatilišta, klinika za napuštene životinje, kao i da nečisti deo bude premešten u Šangaj. Planiramo i nabavku hladnjače za odlaganje animalnog otpada.

Kako je Bursać objasnio, sve životinje koje su stradale na ulici, na primer u saobraćaju, radnici tog preduzeća moraju skladištiti do prenosa u kafileriju u Somboru, a u te svrhe trenutno koriste hladnjaču koju pozamljuju od drugog preduzeća.

Po direktorovim rečima, namera „Zoohigijene i veterine” je da, kroz realizaciju sve tri faze, prihvatilište dobije sve prateće objekte koje su potrebni jednoj takvoj organizaciji, a da prostor bude ozelenjen i dodatno humanizovan.

Ušli smo u realizaciju projekta s organizacijom ‘World animal protection’ iz Velike Britanije, lokalnom samoupravom i Upravom za veterinu, s namerom da pružimo potpuno nov koncept, da dodatno opremimo prihvatilište, a da to Grad manje košta – kaže Bursać.

Po njegovim rečima, prihvatilište u Šangaju, kao i nečisti deo u Futogu, trenuto dobro funkcionišu, a tu je smešteno 290 kuca. Kako je dodao, „Zoohigijena” kontinuirano radi na preventivi i promociji odgovornog vlasništva, a dobra vest je da je broj udomitelja u proteklom periodu povećan.

Tako je, kaže Bursać nedavno održana akcija u samom Šangaju, u okviru koje je rađen besplatni CNR program za vlasničke pse, koji obuhvata sterilisanje, čipovanje, vakcinisanje i pregled. Nakon toga su potpisani ugovori s vlasnicima, koji propisuju odgovoran odnos prema tim životinjama. Kako je kazao direktor „Zoohigijene i veterine”, slične akcije će se truditi da realizuju i u ostalim gradskim i prigradskim naseljima.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos