Početna Gradske teme Još dve raskrsnice u Novom Sadu dobijaju kamere koje beleže saobraćajne prekršaje

Još dve raskrsnice u Novom Sadu dobijaju kamere koje beleže saobraćajne prekršaje

0

Grad će ove godine još dve raskrsnice opremiti video nadzorom koji će omogućiti evidentiranje saobraćajnih prekršaja.

Ovi radovi su deo Programa koji je usvojio Gradski savet za koordinaciju bezbednosti saobraćaja, a koji je vredan skoro 131 milion dinara.

Novac za Program korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja prikuplja se od naplaćenih kazni na teritoriji Novog Sada, a procena je da će se ove godine sakupiti 113 miliona dinara, dok je ostatak od skoro 18 miliona višak iz prošle godine.

Najveći deo sredstava – 40 miliona dinara, što je gotovo trećina, otići će za izgradnju biciklističke staze od Novog Sada do Rumenke, koja će se raditi zajedno sa Upravom za građevinsko zemljište i investicije (UGZI).

Po vrednosti zatim sledi investiranje 16,5 miliona dinara u nabavku video nadzora na dve raskrsnice. Kako se navodi, kamere sa softverom koje detektuju brzinu kretanja automobila, prolazak kroz crveno svetlo, nepropisno skretanje u raskrsnici, korišćenje trake za javni prevoz i drugo, treba da se postave na raskrsnici Rumenačke i Bulevara kralja Petra I, kao i Bulevara oslobođenja i Bulevara kralja Petra I.

Ovo je nastavak postavljanja novih kamera koje je započeto prošle godine izdvajanjem 15,5 miliona dinara sa PDV-om za instalaciju novih kamera i softvera na raskrsnici Bulevara oslobođenja i Bulevara cara Lazara, kao i na raskrsnici Partizanske, Temerinske i Puta Šajkaškog odreda. Ove kamere još ne rade jer je rok za postavljanje devet meseci, a ugovor je, nakon tendera, potpisan početkom decembra.

Ostatak novca iz Programa ide za različite obuke i edukacije više kategorija građana – u iznosu od skoro 18 miliona dinara, za razne poslove na promociji bezbednosti saobraćaja kroz medije i druge načine komunikacije sa javnošću ide 23 miliona, a osam miliona dinara biće dato za izradu analiza iz domena saobraćaja.

Takođe, predviđeno je da se sa 2,5 miliona dinara kupi sanitetsko vozilo za Hitnu pomoć, sa 1,2 miliona dinara uređaj za ispitivanje prisustva psihoaktivnih supstanci u organizmu za potrebe saobraćajne policije i još oko 5 miliona za naknade članova Komisije, službena putovanja i druge troškove rada Saveta. Ostatak novca su troškovi nezavršenih programa iz 2021. godine, koji će stići na naplatu ove godine jer tek treba da budu završeni.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay