Početna Gradske teme Još jedna isplata za troškove bolnice na Mišeluku: Iz budžeta 55 miliona...

Još jedna isplata za troškove bolnice na Mišeluku: Iz budžeta 55 miliona dinara

0

Vlada Srbije je i peti put iz budžetske rezerve isplatila dodatni novac za troškove gradnje Kovid bolnice na Mišeluku.

Ovaj put se radi o sumi od 55,1 milion dinara, što znači da je trošak gradnje i opremanja ostao na nivou većem od osam milijardi dinara, iako vlast pominje manje troškove.

Poslednja isplata iz republičke kase se dogodila 9. septembra, nedelju dana nakon početka rada Kovid bolnice.

Kako se vidi u rešenju objavljenom u Službenom glasniku o trošenju budžetske rezerve, novac namenjen Ministarstvu privrede za ublažavanje posledica pandemije, koji je bio namenjen privatnim preduzećima, prebačen je na račun Ministarstva odbrane za obezbeđenje nedostajućih sredstava potrebni za bolnicu na Mišeluku.

Vlada je prvu tranšu iz budžetske rezerve imala početkom jula, kada je 1,37 milijardi dinara prebačeno za kovid bolnicu sa računa Ministarstva zdravlja i Ministarstva pravde. Dve nedelje kasnije usledilo je drugo vanredno prebacivanje novca i to u visini od 211 miliona dinara, ponovo sa računa Ministarstva privrede.

Treća intervencija iz budžetske rezerve desila se početkom avgusta, kad je više od 440 miliona dinara povučeno sa računa Ministarstva privrede, a četvrta samo nekoliko dana pred otvaranje, krajem avgusta, i tada je prebačeno dodatnih 266 miliona dinara.

Prethodno je već u budžetu za 2021. godinu bilo opredeljeno 3,5 milijardi dinara za izgradnju i opremanje. Tu je i opremanje u iznosu od 1,97 milijardi dinara. Novac je isplaćen nakon što je na netransparentnom konkurs pobedila firma Magna pharmacia iz Beograda, koja je dobila poslove opremanja kovid bolnica u Beogradu i Kruševcu.

Osim toga, iz budžeta Novog Sada je izdvojeno gotovo 400 miliona dinara za komunalno opremanje objekta koji bi nakon pandemije trebalo da postane Gradska bolnica.

Premijerka Ana Brnabić je prilikom otvaranja bolnice izjavila da je gradnja koštala 3,9 milijardi dinara, dok je za opremu izdvojeno 17 miliona evra. Govoreći o troškovima gradnje Brnabić je rekla da ne može da se izjasni da li su radovi na bolnici u Novom Sadu bili skuplji od istih radova u Batajnici i Kruševcu, jer nije radila poređenja, ali je ukazala na to da je na Mišeluku ugrađena najsavremenija oprema.

Izvor: 021
Foto: Ministarstvo odbrane