Početna Gradske teme Još uvek nema krivičnog postupka u slučaju privatizacije NIS-a

Još uvek nema krivičnog postupka u slučaju privatizacije NIS-a

0

Istraga o privatizaciji Naftne industrije Srbije (NIS) koju je u avgustu 2014. formiranjem Specijalnog istražnog tima, pokrenuo ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dalje je u početnoj fazi.

To je za Radio slobodna Evropa (RSE) potvrđeno u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Više od četiri godine nakon pokrenute istrage nema nijedne podignute krivične prijave, a Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Specijalnom istražnom timu da nastavi rad na prikupljanju dokaza i informacija.

“Naloženo je da, u saradnji sa javnim tužilaštvom, Specijalni istražni tim nastavi rad na prikupljanju podataka u cilju identifikacije konkretnih lica koja su eventualno izvršila krivično delo koruptivne prirode, prilikom privatizacije NIS-a”, stoji u odgovoru Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na upit RSE.

Tužilaštvo takođe navodi da je tokom 2014. i 2016. godine održano više sastanaka između predstavnika Tužilaštva za organizovani kriminal, Republičkog javnog tužilaštva, Apelacionog tužilaštva u Beogradu, Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Specijalnog istražnog tima, na kojima su tužioci zauzeli stav da je neophodno nastaviti dalji operativni rad u cilju utvrđivanja i prikupljanja dokaza.

U slučaju da dobije nove činjenice i dokaze, javno tužilaštvo će “razmotriti postojanje osnova za pokretanje krivičnog postupka ili potrebu za prikupljanjem dodatnih obaveštenja”, navodi tužilaštvo.

Podsetimo, 51 odsto akcija srpske državne naftne kompanije NIS prodato je ruskoj kompaniji Gasprom Njeft 2008. godine bez tendera, za 400 miliona evra, u okviru naftno-gasnog aranžmana između Srbije i Ruske Federacije koji su na današnji dan pre deset godina sklopili tadašnji predsednici dve zemlje Boris Tadić i Dmitrij Medvedev.

Tadić i Medevedev bili su potpisnici takozvane “predsedničke izjave” i krovnog sporazuma o energetskoj saradnji Srbije i Ruske Federacije, koji je trebalo da bude garant za izgradnju gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju i podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Projekat “Južni tok” nikada nije realizovan, nakon što je Rusija zbog toga što nije bila u mogućnosti da ispoštuje pravila Evropske unije po kojima jedna kompanija ne može biti vlasnik i gasa i gasovoda, odustala od izgradnje gasovoda u decembru 2014. godine, dok Srbija sa Ruskom Federacijom trenutno pregovara o priključivanju na gasovod Turski tok.

Izvor: Radio slobodna Evropa
Foto: PrintScreen/YouTube