Početna Gradske teme Telepčani traže park umesto Vatrogasne stanice

Telepčani traže park umesto Vatrogasne stanice

0

Novosadskoj upravi je predata peticija sa 2.500 potpisa stanovnika Telepa koji traže da se postojeća zelena površina na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice sačuva i pretvori u park, umesto da se na njenom mestu izgradi Vatrogasni dom.

Peticija je pokrenuta pre izvesnog vremena, a sada je predata i građani očekuju da će tako uticati da se izmeni urbanistički plan.

Jedan od pokretača peticije Aleksandar Lazarević za 021.rs priča da su se građani organizovali jer su sve površine oko Bulevara patrijarha Pavla, koje su planirane da budu pretvorene u parkove, postale građevinski placevi. On navodi da su prema planu generalne regulacije iz 2006. godine, kao i prema planu detaljne regulacije iz 2007. godine, oko Bulevara bila predviđena čak tri parka. Jedan već postoji, ali je neuređen i nije u skladu sa planskim dokumentima, drugi je trebalo da se nalazi na potezu od hotela Vigor do Ulice Feješ Klare, ali danas najveći deo te površine zauzima benzinska pumpa, dok je na trećoj lokaciji planiran Vatrogasni dom.

Lazarević navodi da građani nisu protiv izgradnje Vatrogasnog doma, jer znaju da je to potrebno Novom Sadu, ali da stanovnicima Telepa nije jasno zašto se ne koriste postojeće građevinske parcele, nego zelena površina.

“Niko nije protiv izgradnje Vatrogasne stanice. Nama je apsolutno jasno da je Gradu potrebna jedna dobra lokacija za ovakav objekat. Ono što ipak nije jasno i o čemu se izgleda nije razmišljalo, jeste da se uvek kada treba nešto da se izgradi, brišu zelene površine iz planova. Zašto Vatrogasni dom ne bi bio izgrađen tamo gde su planirane zgrade”, pita se sagovornik 021.rs.

Lazarević kaže da je predlog građana podržala i Mesna zajednica “Bratstvo Telep”, koje će gradskim vlastima poslati dopis sa zahtevom da se ponovo razmotri ideja o gradnji Vatrogasnog doma na spornoj lokaciji. On dodaje da se nadaju da će sledeće godine urbanistički plan biti izmenjen i da će tada moći i zvanično da ulože prigovore. Naime, kada je to prvi put rađeno 2017. godine građani nisu bili ovako organizovani.

Podsetimo da je odluka o lokaciji novog Vatrogasnog doma doneta pre nekoliko godina. Lokalna vlast je ove godine krenula sa konkretnijim potezima da se sagradi Vatrogasna stanica, pa je tako sada u toku tender za projektovanje ovog objekta. Izgradnjom ovog kompleksa novosadski vatrogasci će posle jednog veka dobiti svoj drugi objekat.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay