Početna Gradske teme Jovan Gvero: Gradonačelnik Novog Sada treba da bude isti prema svim sugrađanima...

Jovan Gvero: Gradonačelnik Novog Sada treba da bude isti prema svim sugrađanima bez obzira na njihove razlike

Jovan Gvero

Jovan Gvero, pored svog pesničkog opusa, svoj rad, više od jedne decenije posvećuje Studentskom kulturnom centru Novi Sad u kome je producent i izdavač. Za portal NSHronika.rs ocenio je rad gradskih vlasti, podsetio na to šta se obećavalo, a nije sprovelo u delo, te dao opis čoveka koji bi po njegovom mišljenju, bio dostojan titule prvog čoveka Novog Sada.

Kako komentarišete rad Gradske vlade u protekle tri i po godine?

– Gradska vlast, proteklog mandata bezuspešno je pokušavala da se dodvori premijeru Vučiću i stekne nekakve pozicije unutar stranačke hijerarhije. Javna preduzeća prepuštena su koalicionim mutantima koji su nastavili devastaciju kako tih preduzeća, tako i grada u celini. Takođe, nastavljena je urbanistička devastacija grada, sve je manje ulica sa drvećem, nije moguće proći Podbarom, Detelinarom, Grbavicom od loših trotoara, bahato parkiranih automobila, započetih radova, razrovanih ulica… Posebna je priča odnosa prema kulturi i instituciji kakav je Kulturni centar grada, gde je Treća Srbija uspela da izoluje, nekada najdinamičniji kulturni centar, od umetnika i građana Novog Sada.

Šta bi nova vlast u gradu trebalo prvo da uradi?

– Očekivao sam da gradska vlast reši neke probleme koje su nasledili a za koje su u izbornoj kampanji tvrdili da su prioritet; pronađu odgovorne za prebijanje glumaca Pozorišta mladih, pronađu odgovorne za štetu učinjenu gradu izgradnjom nove autobuske stanice, krađom i neviđenom štetom u ‘Radosnom detinjstvu’, velikim gubicima javnih preduzeća… Očigledno da nije bilo dovoljno kordinacije i volje da se reše kako politički tako i strateški problemi grada – izborna krađa, stranačko zapošljavanje, pooštravanje gradskih inspekcija… Novi urbanistički plan doneo je mnogo više nevolja od dobrih rešenja. Renovirana Riblja pijaca nije rešila nedostatak parking mesta u užem centru grada a trebalo je. Propuštena je prilika da se ispod pijace i trga uradi podzemna garaža koju sada rade i malo veći tržni centri. Nije ništa učinjeno da se u pravno-poslovnom smislu olakša poslovanje uspešnim a kazne lopovi i počinioci krivičnih dela. To se može tretirati kao nadležnost nezavisnih institucija, ali klima za stvaranje tih institucija nije postignuta. Koliko se reagovalo na opoziciju, da je barem malo reagovano na anomalije društva, promenila bi se politička klima u gradu, što je preduslov za optimističniji odnos građana.

Ko bi, po vašem mišljenju, bio idealan gradonačelnik Novog Sada?

– Idealan gradonačelnik grada bio bi onaj koji svojom biografijom a posebno delima, uliva poverenje građanima Novog Sada i okoline. Koji bi poštovao zakon, trudio se da se bori sa raznim interesnim grupama gde bi interes grada bio iznad profita. Gradonačelnik bi morao da poštuje dobre strane grada i ima viziju bliže budućnosti kao i moguće saradnike za realizaciju takvih ciljeva. Novi gradonačelnik Novog Sada treba da bude isti prema svim građanima bez obzira na njihove razlike. Od angažovanja da se pomogne svakom ugroženom, povređenom građaninu, devastiranom objektu, lošoj pojavi, polomljenom drvetu, narušenom redu!

Autor: Bojana Šević
Foto: Privatna arhiva