Početna Gradske teme Jubilarni 40. Fruškogorski maraton 22. i 23.aprila

Jubilarni 40. Fruškogorski maraton 22. i 23.aprila

0

Jubilarni 40. Planinarski maraton na Fruškoj gori održaće se za vikend, 22. i 23. aprila, a organizatori očekuju da nadmaše rekord po brojnosti.
Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić pozvao je Novosađane i Novosađanke, ali i sve ljubitelje prirode, da 22. aprila dođu na Frušku goru, da sa decom dođu u prirodu, promene svoju dnevnu rutinu i vrate se kući ispunjeni zadovoljstvom.

“Naša je obaveza da podržimo manifestaciju kakva je popularni Fruškogorski maraton, posebno što se ove godine održava jubilarni 40. po redu. Iskreno se nadam da ćemo ove godine po brojnosti premašiti 2013. godinu, kada je na Fruškogorskom maratonu učestvovalo više od 18.500 ljudi”, poručio je on.

Direktor JP SPC “Vojvodina” Milan Jarić istakao je da im u novosadskom preduzeću imponuje što mogu da učestvuju u organizaciji Fruškogorskog maratona.

“Uvek smo tu da podržimo manifestaciju koja ima za cilj promociju sporta”, kazao je Jarić.

Predsednik Organizacionog Milivoj K. Nastasić precizirao je da su za 40 godina, od kako se održava maraton, uspeli “da Frušku goru napune ljudima, da je ožive, te da se Fruška gora sada doživljava kao prostor gde čovek može da okrepi dušu”. On je dodao da se četiri staze Fruškogorskog maratona boduju za kvalifikacije za svetsko prvenstvo – trku oko Mon Blana.

“Ovogodišnji maraton ima 19 staza, a Fruškogorski maraton je jedan od najtežih u Evropi, zbog ritma staza koji je dinamičan i često se menja”, podvukao je Nastasić.

On je objasnio da se ovako veliki događaj ne može održati bez kotizacije, a ona, za učestvovanje na stazama do 49 kilometara iznosi 200 dinara. Za ostale staze, iznos kotizacija zavisi od odabira same staze, ali u nju ulazi i smeštaj i hrana. On je pozvao učesnike da uplate kotizaciju pre dana održavanja trke, kako se ne bi stvarale velike gužve na startu, na Popovici, a kotizacija se može uplatiti na račun manifestacije.

Član Organizacionog odbora Fruškogorskog maratona dr Nenad Sudarov istakao je da će se do početka Fruškogorskog maratona odštampati novi vodič koji sadrži mape staza maratona.

Sve dodatne informacije u vezi sa ovogodišnjim Fruškogorskim maratnom mogu se dobiti i na sajtu http://www.fruskogorski-maraton.com/.

Autor: RTV
Foto: Organizacioni odbor Fruškogorskog maratona