Početna Gradske teme Jubilarni 50. Lorist od sutra na Novosadskom sajmu

Jubilarni 50. Lorist od sutra na Novosadskom sajmu

Lorist, 50. po redu, počinje sutra, 3. oktobra na Novosadskom sajmu, i trajaće do nedelje, 8. oktobra.

Posetiocima će se predstaviti više od 400 izlagača iz 11 država – Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Indije, Mađarske, Makedonije, Republike Srpske, Rumunije, Slovenije i Srbije. Izložbenu ponudu obogatiće tematske izložbe, konferencije, predavanja i takmičenja.

Sajmovi lova, ribolova, hortikulture i ekologije traju od 3. do 8. oktobra, dok se sajmovi turizma i sporta održavaju od 5. do 7. oktobra, a Sajam konjarstva dan duže, do 8. oktobra.

Zemlja partner Sajma turizma je Crna Gora.

Fokus na lov i ribolov

Ulazeći u drugu polovinu veka Međunarodni sajam lova, ribolova i sporta dočekuje posetioce većim brojem izlagača na većem izlagačkom prostoru i najvećom izložbom trofeja koja će ove godine biti održana u Evropi.

Prema najavama, proizvođači i zastupnici vodećih svetskih brendova opreme za lov i ribolov na tržištu Srbije, posetiocima i stručnoj publici ponudiće najkvalitetnije proizvode. Biće izloženo lovačko i sportsko naoružanje, pištolji, revolveri, lovačke puške, karabini, lovačka municija domaćih i stranih proizvođača, vazdušne puške, lovački noževi, optički nišani, dvogledi, obuća i odeća za lov.

Posetioci će moći da se uvere i u kvalitet proizvoda renomiranih svetskih proizvođača koje će, između ostalih, predstaviti i Super Tane, Peloponez, Snajper, Grof MBM, Top Gan, Canona, Capriolo, Swarovski… Lovci će moći da kupe i ručno izrađenu opremu koju će ponuditi zanatlije.

Tokom Sajmova “Lorist” proizvođači i distributeri lovačkog naoružanja i opreme, odobravaće specijalne popuste, a pripremaju i sajamske akcije. Ponudu će upotpuniti i Zastava oružje i nastup Srbijašuma. Lovački savez Vojvodine, obeležava 95 godina od osnivanja, a sa Lovačkim savezom Republike Srpske će u Hali 1 posetiocima pružiti sve informacije u vezi sa lovištima i delatnošću saveza.

Ribolovci će pred kraj sezone na “Loristu” sumirati rezultate, a izlagači će prodavati opremu po sniženim cenama. Nastupiće i “hand made” proizvođači.

Izložba lovačkih trofeja – najveća u Evropi

U saradnji sa lovačkim savezima i preduzećem Vojvodinašume pripremljena je izložba na kojoj će biti predstavljeno više od 500 eksponata, lovačkih trofeja iz Srbije. Trofeji će biti izloženi u posebnom izlagačkom prostoru, u Hali 1a.

Streljana za posetioce

U Hali 1 biće napravljena streljana u kojoj će posetioci moći da se okušaju u gađanju iz vazdušne puške ili luka i strele, dok će kupcima biti omogućeno da isprobaju oružje koje žele da kupe. Za profesionalce će biti organizovana i takmičenja, a svi mogu da računaju na rekreativno pucanje. Radno vreme će biti kao i sajamsko, od 10 do 19 časova. Sve vreme biće prisutni instruktori.

Objedinjen nastup svih nacionalnih parkova Srbije u Hali 1 ove godine predstavlja priliku za upoznavanje sa nacionalnim prirodnim bogatstvom, ali i svojevsrni uvid u potencijale za dalji razvoj i potrebu očuvanja biljnih i životnjiskih vrsta na tim područjima.

Terenska vozila za lov i ribolov takođe su deo ponude izlagača na sajmovima “Lorist” i biće na otvorenom delu Sajmišta.

Lovci će se na Sajmu takmičiti u kuvanju paprikaša, a biće organizovan i ribolovački kotlić, u kojem će kulinarska umeća odmeriti čarde.

Poziv turistima za Dunavski region

Međunarodni sajam turizma od ove godine je fokusiran na Dunavski region i novom koncepcijom u narednim godinama profilisaće se u centralno mesto za susret poslovne publike regiona. Zemlja partner je Crna Gora, a izlagači dolaze i iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Mađarske.

Izlagači se od ove godine predstavljaju po tematskim celinama – turizam destinacija predstavljaju turističke oganizacije regija, gradova i opština; zimsku ponudu planinskih centara predstavljaju skijališta Srbije, ali i MK Kopaonik; banjski, spa i velnes turizam predstavljaju domaći centri i hoteli, ali i slovenačke terme; vinski i gastro turizam predstavljaju proizvođači pića i hrane iz Srbije, a “krunišu” ga takmičenja učenika, studenata i profesionalnih kuvara u sklopu “Gastro izazova Dunavskog regiona” i “Gastro planeta”; kulturni turizam ove godine promoviše Arheološki institut iz Beograda postavkom “Putevima rimskih imperatora” i prikazom bogatstva Viminacijuma; nautički turizam predstavlja poseban segment Sajma, a eko-turizam i lovni turizam biće u fokusu nastupa Vojvodinašuma, Pokreta gorana Vojvodine, nacinalnih parkova Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali i Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i Sekretarijata za poljoprivredu.

Pored turističke ponude, na Sajmu se predstavljaju i turističke agencije, aerodrom Budimpešta, Privredna komora Srbije…

“Putevima rimskih imperatora” – prvi put za široku publiku u Srbiji

Posebnu pažnju posetilaca privući će izložba “Putevima rimskih imperatora” koja je obišla pola sveta. Publici će biti predstavljeno 18 glava rimskih imperatora, od kojih su sedam iz Sirmijuma, maketa vojnog logora i grada Viminacijuma, niz sadržaja u vezi sa gastronomijom. Kako bi izložba posetiocima bila što interesantnija biće pripremani i specijaliteti iz rimskog doba, organizovane borbe rimskih legionara i Huna, kao i radionice za decu i odrasle. Deo postavke je i “virtuelna arheologija”, kao i suveniri Arheološkog parka Viminacijum, replike rimskih predmeta.

Sajam turizma će biti i prilika da se pronađe posao. U Auli, ispred ulaza u Halu Master biće štand Nacionalne službe za zapošljavanje gde će posetioci moći da konkurišu za raspoloživa radna mesta u oblasti turizma, koja su ponudili i izlagači.

Najveći sajam sporta

Preko Saveza za školski sport biće animirane škole i na taj način nastavljen program “Sport u škole”. Biće promovisane i rekreacije, sportski klubovi, aktivnosti za decu sa posebnim potrebama, paraolimpijci i osobe sa invaliditetom, kao i aktivnosti za najstarije sugrađane.

Dešavanja na Sajmu zanimljivijim će učiniti poligoni spretnosti, turniri u malom fudbalu i basketu “tri na tri”, biciklističke trke za učenike osnovnih i srednjih škola u kojima su za najbolje obezbeđene brojne nagrade, boks mečevi u profesionalnom ringu, kao i pokazni u borilačkim veštinama.

U halama i na otvorenom delu Sajmišta, od 5. do 7. oktobra predstaviće se, više od 100 klubova sa teritorije Novog Sada, sportska udruženja i društva, savezi, obrazovne institucije u oblasti sporta, resorne gradske, pokrajinske i republičke institucije i sportski centri. Biće ponuđena sportska oprema i rekviziti, a sadržaj će upotpuniti i edukativni programi namenjeni deci, rekreativcima i profesionalnim sportistima.

Sajam hortikulture i eko svet

Na samom ulazu u Novosadski sajam, u Auli, biće organizovani Sajam hortikulture i Sajam “Eko svet”, koji ove godine obeležava 25 godina postojanja. Posetiocima će biti ponuđena i edukacija. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine će nastupom skrenuti pažnju na značaj rezervata prirode i zaštićena prirodna dobra.

Gradska uprava za zaštitu životne sredine će svakodnevno organizovati radionice za decu. Nastupaju i Pokret gorana Vojvodine, Poljoprivredna škola u Futogu, Tehnička škola “Mileva Marić-Ajnštajn”, Inženjeri zaštite životne sredine, Gradsko zelenilo, a proizvode na bazi lekovitog bilja, med i pčelinje proizvode, suvenire i proizvode nastale u radionicama starih zanata predstavljaju izlagači na otvorenom prostoru.

Ptice grabljivice kao što su suri orao, sova – sibirska ušara ili jastreb, posetioci će imati priliku da vide u Auli. Za to su se pobrinuli članovi Društva sokolara Srbije, koji promovišu sokolarstvo i kao alternativni vid lova, pticama grabljivicama.

Sajam konjarstva

Sajam konjarstva i sersana promoviše konjarstvo i konjički sport kroz učešće klubova i ergela. Novosadski sajam će ugostiti izlagače iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Makedonije i Srbije. Oko 90 konja biće u halama 12 i 15.

Takmičenje u preskakanju prepona planirano je od 5. do 7. oktobra. Tokom tri dana biće održano 13 utakmica u kojima će učestvovati oko 50 konja, a očekuje se više od 500 preponskih startova.

Vozači zaprega će se takmičiti u vožnji dvoprega i četvoroprega 7. i 8. oktobra na sajamskom Manježu, a takmičenja će biti održana u tri kategorije: juniori, seniori i odrasli. Pored toga biće priređena i revija svih zaprega koje učestvuju na nadmetanjima. Takmičenja u dersurnom jahanju biće u nedelju, 8. oktobra.

I ove godine mališani će moći da jašu ponije, a posetioci će imati priliku da vide i fotografije pristigle na konkurs “Konjarstvo 2017”.

Porodični dan je petak, 6. oktobar. Tada će cela porodica, roditelji s decom do 16 godina, ulazak na Sajam plaćati 300 dinara. Radno vreme sajma je od 10 do 19 časova.

Izvor: 021.rs