Početna Gradske teme “Jugoalat” ponovo u stečaju

“Jugoalat” ponovo u stečaju

0

Privredni sud u Novom Sadu je uveo stečaj u “Jugoalat” i zakazao ispitno ročište za 12. jul. To je drugi put da se uvodi stečaj u tu fabriku, prvi put se to dogodilo u julu 2010. Sud je pozvao obezbeđene i neobezbeđene poverioce da prijave potraživanja, a prvo poverilačko ročište i Skupština poverilaca je 10. maja.

Povod da se sada uvede stečaj jeste nepoštovanje plana reorganizacije fabrike iz 2013. godine, koji u osnovi čini vraćanjeoko 130 miliona dinara duga. “Jugoalat” sudu nije dostavio nikakav dokaz o tome da će u bilo kojem roku platiti dug poveriocima, Privredni sud je ocenio da su ispunjeni uslovi iz Zakona o stečaju o otvaranju tog postupka.

U obrazloženju te odluke navodi se da je prvo stečajna upravnica Jadranka Gulan kao poverilac fabrike, podnela predlog za pokretanje stečajnog postupka u “Jugoalatu” u julu prošle godine jer nije dobila naknadu za rad u vođenju stečaja od jula 2010. godine. Upravnici je “Jugoalat” ostao dužan oko 24.000 evra u dinarskoj protivrednosti. Istim povodom je u decembru 2016. zahtev podneo i stečajni upravnik Ninoslav Šimić, kome “Jugoalat” treba da plati više od 2,1 miliona dinara.

Fabrika je od 2009. godine u posedu srpskog biznismena Spasoja Jakovljevića i mesecima ne radi jer je isključena struja. Jakovljević ne želi da o problemima u poslovanju priča za javnost, iako je po usvajanju plana reorganizacije 2013. godine imao ambiciozne planove i pričao o osvajanju tržišta novim proizvodima potrebnim u građevinskoj industriji i u medicini.

Autor: Dnevnik
Foto: 021