Početna Gradske teme Kaćani se žale na smrad, inspekcija prijavila tužilaštvu ciglanu

Kaćani se žale na smrad, inspekcija prijavila tužilaštvu ciglanu

0

Žitelje Kaća već neko vreme muče neprijatni mirisi koji se šire sa prostora nekadašnje ciglane “Obnova”. Inspekcija je reagovala, ali građani kažu da problemi još uvek traju.

Iako se prostor nekadašnje ciglane “Obnova” nalazi na samom obodu naselja, neprijatni mirisi su prisutni u okolnim ulicama, kaže jedna od žiteljki Kaća.

“Nekad smrdi na paljenje guma, nekad na šurenje svinja. Nije moguće otvoriti prozore, raširiti veš… Moji prijatelji i komšije koji žive bliže ciglani kažu da je strašno i da nije moguće provetriti prostorije”, navodi ona za 021.rs.

Problemi žitelja Kaća sa neprijatnim mirisima traju već nekoliko meseci. Kako navode stanovnici ovog prigradskog naselja, prilikom izbora za savet mesne zajednice obećano im je regulisanje ovog problema, ali se to nije dogodilo. Kaćanka dodaje da se neprijatni mirisi, u poslednje vreme, ređe šire kroz naselje.

“Sada se to radi ređe, ali se miris oseti sa vremena na vreme. Nije se zaustavilo”, kaže žiteljka Kaća.

Inspekcija za zaštitu životne sredine je izašla na teren i protiv vlasnika parcele, preduzeća “Goga group“, pokrenut je postupak.

“Inicirani prijavom građana vršena je kontrola pomenutog objekta i rešenjem je naloženo da se otklone nedostaci. Kako privredni subjekat nije postupio po rešenju, inspektor je 23. juna doneo rešenje o zabrani upotrebe postrojenja za pečenje cigle”, navode iz Kabineta gradonačelnika.

U odgovoru iz Kabineta gradonačelnika se navodi i da je početkom avgusta inspektor podneo prijavu za učinjen privredni prestup kod Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu je potvrđeno da je protiv firme “Goga group”, sa sedištem u Kaću, podneta prijava zbog kršenja Zakona o zaštiti vazduha. Kako se navodi, prijava se odnosi na kršenje članova zakona koji se tiču monitoringa emisija nedozvoljenih supstanci. Predmet je, kažu u tužilaštvu, u radu.

Nasuprot tome, Božo Srdić iz firme “Goga group” za 021.rs kaže da se u ciglani koristi samo ugalj i da se tehnika proizvodnje nije menjala, za šta već postoji elaborat, i da su sigurni u to da svojom proizvodnjom ne zagađuju vazduh u Kaću.

“Ciglana je ove godine počela ponovo da radi. Mi u proizvodnji koristimo samo ugalj, koji je jedina sirovina za pečenje cigle. Merenja nisu vršena, ali je dimnjak ciglane visoko, na 50 metara. Ako se dokaže da mi zagađujemo vazduh, mi ćemo snositi troškove”, kaže Srdić.

Srdić zaključuje da je na ovom prostoru ranije postojala i deponija, koju su oni u međuvremenu sanirali.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay