Početna Gradske teme Kad se smeješ ti se menjaš: Obeležen Svetski dan smeha

Kad se smeješ ti se menjaš: Obeležen Svetski dan smeha

DCSF7253

Povodom obeležavanja Svetskog dana smeha, danas je u prostorijama MZ “Prva vojvođanska brigada”, održano interaktivno predavanje na temu “Smeh joga – iskustvo koje menja život”. Svoje priče o zdravom načinu života i dobrobitima smeha, sa okupljenima su podelili prof. dr Spomenka Mujović, joga učitelj i osnivač udruženja “Smeh joga Srbija” Olivera Radovanović i satiričar Ilija Marković.

„Diši, ne zabušavaj“, naziv je prvog predavanja koji je održala prof. dr Spomenka Mujović. S obzirom na činjenicu da smeh pospešuje čitav niz procesa u našem organizmu, doktorica je govorila upravo o značaju snabdevanja ćelija kiseonikom, značaju zdravog načina života, bez poroka, stresa i pesimizma.

Okupljenima se obratio i satiričar Marković, rekavši da se ljudi sve manje smeju, što prema njegovom mišljenju znači da je potreba za smehom sve veća. Smisao života bi bio izazvati osmeh, ali je bitno i iz kog ugla posmatramo život i čemu se smejemo jer „iz tupog ugla i kocka je okrugla“.

„Moj posao je otkrivanje satire, otkrivanje istine, jer je aforizam najkraći put do istine. Aforizam je kap istine u kojoj se prelama more gluposti. Mnogi se pitaju kako nastaje aforizam, ali niko se ne pita kako nastaje glupost“, rekao nam je Marković.

O lekovitosti smeha je govorila smeh joga lider Olivera Radovanović, koja je, prepričavala lično iskustvo o tome kako joj je optimizam promenio život i koliko joj je bitno da se svakodnevno smeje, ali i odgovarala na pitanja okupljenih.

“Kad se smeješ ti se menjaš, kad se promeniš, ceo svet se menja. Ovo je jedan od mojih omiljenih citata, koji govore o dobrobiti smeha“, izjavila je Olivera.

Smeh joga nastala je pre 13 godina u Indiji. Svetski dan smeha je, osim u Novom Sadu, obeležen u više od 100 zemalja sveta.

DCSF7243 DCSF7234 DCSF7235 DCSF7242

Autor: NShronika, Maja Guzijan