Početna Gradske teme Kafića duplo više od realnih potreba

Kafića duplo više od realnih potreba

eko-kafici
Za ovu sezonu Gradska uprava za komunalne poslove izdala je 213 odobrenja za postavljanje letnjih bašti, a prošle godine izdato je 674 odobrenja za montiranje letnjih i zimskih bašti ispred ugostiteljskih objekata.
U eri besparice i krize, čini se da nikada nismo imali više ugostiteljskih objekata, od kafića, restorana, preko poslastičarnica, pa do kioska sa brzom hranom. Iz novosadskog udruženja ugostitelja kažu da u Novom Sadu ima duplo više ugostiteljskih lokala, nego što kapacitet grada zahteva. To posebno dolazi do izražaja u letnjim mesecima, kada svi postave bašte ispred svojih lokala, često zauzimajući deo trotoara.
Kada bi sudili po baštama kafića, zaključak bi bio da kod nas nema ekonomske krize, ali nema ni radnog vremena. Sa dolaskom lepog vremena u bilo koje doba dana, gotovo je teško pronaći slobodno mesto u bašti ugostiteljskog objekta.

– Potrebe grada su za nekih 600 do 800 ugostiteljskih objekata, a sada ih ima oko 1.300. Mislim da ovako pravimo sami sebi “magareću uslugu”, jer se pravi konkurencija koja nije dobra, tako da dosta lokala radi u minusu, umesto da doprinose i da svi imaju od toga nekog benefita – rekao je predsednik Udruženja novosadskih ugostitelja Dragan Stanojević.
– Zaista ih ima previše, prema mom mišljenju. Smatram da nema potrebe da se toliko otvaraju kafići, a posebno mi smeta kada svake sezone prošire svoju baštu za centimetar više i tako okupiraju pešačku zonu – rekla je sugrađanka Sandra Drinčić.

Iz Udruženja novosadskih ugostitelja kažu da su cene za postavljanje bašte koje je grad odredio, ali da nije realno da plate odjednom za celu sezonu.

– Za neku baštu od tridesetak kvadrata za period od 15. marta do 15. oktobra treba da se izdvoji negde oko 280-300 hiljada dinara za tu celu sezonu, znači negde oko 3 hiljade eura. U današnje vreme ne možemo da platimo to odjednom i unapred i bilo bi dobro kada bismo naišli na razumevanje Gradske uprave da nam izađu u susret i da to platimo u nekim ratama u toku letnje sezone – kazao je Stanojević.
Za sada, ugostitelji nisu dobili odgovor iz Gradske uprave da li će im biti omogućeno da plaćaju na rate namet za postavljanje bašti ispred svojih lokala. Ipak, sudeći prema punim baštama kafića čini se da se vlasnicima isplati da plate prstor za montiranje bašte.

Autor MojNoviSad