Početna Crna hronika Nastavlja se lopovluk na Iriškom vencu

Nastavlja se lopovluk na Iriškom vencu

policija-policijski-auto-1332932382-139888
Vandalizam i lopovluk na spomen-obeležju “Sloboda” na Iriškom vencu nastavlja se pokušajem krađe reljefne table sa istočne strane, kao i skrnavljenjem temelja i vrha simbola narodnooslobodilačke borbe.
Nepoznate osobe redovno kraduckaju delove spomenika o kojem se godinama zbog birokratije ne vodi računa. Prva krađa jedne od bronzanih reljefnih tabli evidentirana je u jesen 2013. godine, a do kraja leta 2014. godine nestao je ceo friz sa severne strane.
U februaru 2015. nestala je polovina istočnog friza, a vrednost bakarnog reljefa koji je do sada pokraden premašuje 150.000 evra. Sa skulptura boraca su čak ukradeni i prsti i puške.
Očuvanje spomenika je u nadležnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, čiji direktor Ljubiša Šulaja kaže da su krivične prijave zbog uništavanja kompleksa podnete protiv N.N. lica. Međutim, ovaj zavod ne može fizički da zaštiti spomenik, što ne može ni Nacionalni park “Fruška gora” – nemaju dokument.
Ostaje nepoznato kako do sada niko nije uhvaćen na delu krađe ovako masivne konstrukcije, čiji značaj u borbi protiv fašizma je još veći.
Početkom meseca su pokrajinski odbor Saveza antifašista i Udruženje antifašista Novog Sada zatražili od države pomoć u očuvanju ovog spomenika. Zahtev je poslat ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandru Vulinu sa molbom da njegovo ministarstvo finansijski pomogne sanaciju spomenika, kao i da se angažuje na pronalaženju počinilaoca i uključi u njegovu zaštitu i čuvanje. Takođe, zahtev je poslat i Ministarstvu unutrašnjih poslova i ministru Nebojši Stefanoviću sa molbom da se što pre angažuju na pronalaženju počinioca krađa, koje prijavljene policiji.
Antifašisti su dodali da je posebno važno posvetiti se ovom problemu što pre i što efikasnije, jer se ove godine navšava 70. godina od oslobođenja zemlje od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu.

Autor:021