Početna Gradske teme Kalifornijske kornjače povredile labudiće

Kalifornijske kornjače povredile labudiće

unnamed (15)

Vest koja je uzburkala javnost u vezi potomaka labudova Ise i Bise, bila je povod održavanja vanredne konferencije. Kod mladih labudova je primećeno da im fali po jedno krilo.

Pre četiri meseca posle dugog niza godina najpoznatija životinjska porodica dobila je potomstvo, četiri mala labuda. Ivan Nožinjić iz Gradskog zelenila objašnjava da su građani u jezero ubacili svoje kućne ljubimce Kalifornijske kornjače u jezero gde stanuju naši najpoznatiji sugrađani, koje su zaslužne za smrt prvog mladog labuda. Radovan Kokar uzgajivač mladih labudova za naš portal kaže da je najverovatniji uzrok nestanka krila kod mladih, koji danas plivaju u jezeru u Dunavskom parku, jesu kornjače koje su mesojedi.

unnamed (16)

Povrede na životinjama su asimetrične, kod svakog mladuca na različitim stranama fali jedno krilo, da je uzrok ovome ujed kornjače onda bi bilo primećeno više ujeda sa više strane, objašnjava Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Isa i Bisa sa svojim mladima su najpoznatija porodica u Novom Sadu, i u buduće svi zajedno moramo voditi više računa o ovim pticama, kaže Milan.

unnamed (14)

Inače, kalifornijske kornjače koje su odgovorne za povređivanje labudića, ali i ubijanje pačića ove i proteklih godina, uklonjene su iz jezera u Dunavskom parku prilikom njegovog čišćenja pre mesec i po dana, navode u “Gradskom zelenilu”.

O zdravlju labudova brinu nadležni organi. Iz Zelenila apeluju na Novosađane da ne hrane životinje pogrešnom hranom i poručuju da će se i u budućnosti brinuti o labudovima koji krase Dunavski park da budu zaštićeni i da i dalje budu obeležje našeg grada.

Izvor i foto: L.Kozarev, nshronika.rs