Početna Gradske teme Renovira se deo kasarne u Petrovaradinu

Renovira se deo kasarne u Petrovaradinu

54273623

Vojska Srbije nedavno je započela obnovu fasade i sanaciju krovne konstrukcije na objektu pekare i donjeg provijantskog magazina, koji je duže bio ograđen zaštitnom trakom zbog opasnosti od pada fasade.

Objekat se nalazi na Kameničkom putu 1 u Petrovaradinu i deo je prostorno-kulturno-istorijske celine Gornja i Donja Petrovaradinska tvrđava s podgrađem, a reč je o kulturnom dobru od velikog značaja.

“Objekat je sastavni deo vojnog kompleksa Donje tvrđave”, kaže za “Dnevnik” portparolka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Aleksandra Zeković. “Taj jednospratni objekat je dograđen između dva svetska rata na sačuvane delove autentičnog sklopa i novi je deo magazinskog prostora. Od autentičnog sklopa provijantskog magazina, građenog u prvoj fazi izgradnje Tvrđave – a može se videti na kartama iz 1739. godine i 1750. godine – danas su sačuvane centralna zgrada i zgrada provijantskog magazina.”

Prema njenim rečima, delovi Bastiona Svetog Karla s Provijantskom  kapijom, izgrađenog u drugoj polovini 18. veka, srušeni su i rekonstruisani u dva navrata tokom dvadesetih godina 20. veka, usled gradnje Mosta kraljevića Tomislava i neposredno pred Drugi svetski rat zbog trasiranja Kameničkog puta.

“Sva tri objekta međusobno su povezana na nivou prizemlja, dok je na nivou sprata glavna zgrada izdvojena kao zasebna celina. Objekat na kojem se trenutno radi ima pravougaonu osnovu. Konstrukcija je savremena, fasade su ravno malterisane i obrađene po uzoru na ostale objekte – zgradu pekare i donjeg magazina. Korišćeni su slični fasadni elementi: venci, ramovi oko prozora i pilasteri, ali su njihove forme svedenije”, objašnjava Zeković.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija