Početna Crna hronika Male prodavnice i menjačnice omiljena meta razbojnika

Male prodavnice i menjačnice omiljena meta razbojnika

ber

Svakog dana se u Južnobačkom okrugu dogodi po jedno razbojništvo, od čega najviše u Novom Sadu.

Ipak, prema policijskoj analizi, za prvih osam meseci ove godine, ovih krivičnih dela je manje za preko 30 procenata.

“Počinioci ovih dela se uglavnom maskiraju fantomkama, kačketima, naočarima za sunce, kapuljačama koje su sastavni deo dukseva i jakni”, kaže za “Dnevnik” šef grupe za suzbijanje razbojništava i sličnih dela u novosadskoj Policijskoj upravi, Milorad Šušnić. “Na području Novog Sada, njima su najčešće na meti male prodavnice, a zatim slede menjačnice i to u kasnijim, popodnevim časovima pred zatvaranje od 18 do 22 sata. Prvenstveno, ne gledaju da li je oštećana osoba žena ili muškarac, već ih interesuje samo da što pre odnesu pazar. Oni najčešće ne planiraju napad, nego ad hok iskoriste priliku sem ako je nešto ozbiljnije, kao što je pljačka banke i slično”, navodi Šušnić.

Sagovornik lista naglašava da razbojnici najčešće troše novac na kupovinu droge i kocku, jer su većina ovih izgrednika narkomanski zavisnici.

“Oni uglavnom uzimaju novac, odnosno pazar, a ponekad usput i mobilne telefone. Rade češće kao pojedinci. Većinom imaju od 25 do 30 godina. Dela čine uglavnom u vidu zanata, a nije retkost da to izvrše da bi vratili neki dug. Jako malo ih je zaposlenih, a to im je najlakši način da dođu do para. Uglavnom se radi o povratnicima u toj vrsti krivičnih dela, a maloletnici pripomažu s desetek procenata”, navodi Šušnić.

Šušnić apeluje na građane da u slučaju razbojništva nikako ne ulaze u sukob s napadačem, već samo da zapamte kako on izgleda, te da odmah potom što pre pozovu policiju. Takođe, on napominje, da ne bi bilo zgoreg da menjačnice i firme koje se bave poslovima s gotovinom, obezbede video – nadzor dobrog kvaliteta.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija