Početna Kultura Novi Sad 16. oktobra podnosi kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture

Novi Sad 16. oktobra podnosi kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture

0

Novi_Sad_square

Novi Sad će podneti kandidaturu za Evropsku prestonicu 16. oktobra u Briselu, rečeno je na Međunarodnom skupu podrške u Gradskoj kući.

Gosti iz inostranstva bili su generalni koordinator Saveta dunavskih gradova i regija iz Ulma, Peter Langer, umetnički direktor Pečuj Evropska prestonica kulture (EPK) 2010, Marton Meheš i zamenik gradonačelnika Osijeka, Vladimir Ham. Njih su ugostili član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović i programski direktor kandidature Novog Sada za EPK 2021. Momčilo Banjac.

Pred ovaj skup održan je sastanak sa gostima i predstavnicima gradova na kom se razgovaralo o kandidaturi Novog Sada za Evropsku predstavnicu. “Nakon sastanka smo ustanovili da smo kao Grad uradili zaista mnogo i najveći deo posla koji će presudno uticati na našu kandidaturu 2021. godine i u poređenju sa drugim gradovima i njihovim kapacitetima uvideli smo da ni u jednoj stvari ne zaostajemo za njima”, rekao je Vanja Vučenović.

“Nadam se da će Novi Sad 2021. biti taj grad koji će uvesti Srbiju u Evropsku Uniju i to preko kulture”, poručio je Banjac.

U okviru ovog događaja, predstavljen je i projekat arhitekte i akademika, Vojislava Devića “Fundamentalni i kreativni potencijali grada Novog Sada”.

Vanja Vučenović je najavio da će u budućnosti biti pripremljeni programi koji će predstaviti kapacitete Novog Sada kao prestonicu kulture.

Izvor: 021.rs
Foto: serbia.com