Početna Gradske teme Kamenica dva predata na upotrebu Institutima u Sremskoj Kamenici

Kamenica dva predata na upotrebu Institutima u Sremskoj Kamenici

kamenica-dva-bojan-pajtic_660x330

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je danas da su u Vojvodini stvoreni uslovi za lečenje kakve imaju samo najrazvijenije zemlje Evrope, jer je bolnica Kamenica dva predata na korišćenje stručnjacima.

Pajtić je prilikom obilaska novog objekta Kamenice dva istakao da ta ustanova po svojoj opremljenosti i funkcionalnosti spada u najmodernije zdravstvene centre, ne samo u Vojvodini i Srbiji, već i u regionu.

Danas smo struci i nauci predali Kamenicu dva, našu kliniku Švarcvald, zdravstvenu instituciju koja je, uz Urgentni centar Vojvodine, najveća zdravstvena ustanova koja je u poslednjih 30 godina izgrađena na teritoriji Srbije – rekao je Pajtić.

Direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Nebojša Malenković kazao je da se objekat Kamenice dva, koji predstavlja značajan iskorak vojvođanskog i srpskog zdravstva, posle godina nerazumevanja i opstrukcije predaje na upotrebu.

On je dodao da će uštede koje su ostvarene u postupcima javne nabavke, a u skladu sa zaključkom Pokrajinske vlade, biti utrošene za nabavku još dva linearna akceleratora.

kamenica-dva-institut_660x330

Izgradnja Kamenice 2 koštala je 952 miliona dinara, 1,6 milijardi dinara utrošeno je za preko potrebnu medicinsku opremu koja se već nalazi u ovom objektu – objasnio je Malenković.

Objekat Kamenica dva je novoizgrađena četvorospratnica, s posebnim objektom u suterenu u kojem je smešten radioterapijski centar, površine 4.161 kvadratnih metara.

Izgrađena je za potrebe tri vojvođanska Instituta u kompleksu u Sremskoj Kamenici – Instituta za plućne bolesti, Instituta za kardiovaskularne bolesti i Instituta za onkologiju.

Pored bunkera s linearnim akceleratorima i multislajsnim CT skenerom, koji su smešteni u posebnim bunkerima u suterenu zgrade, za potrebe Instituta za plućne bolesti opremljena je intenzivna jedinica grudne hirurgije i laboratorija za patologiju.

Izvor: Beta
Foto: vojvodina.gov.rs