Početna Gradske teme Kamenički park obogaćen novim sadržajima i mnogo bezbedniji za večernje šetnje

Kamenički park obogaćen novim sadržajima i mnogo bezbedniji za večernje šetnje

0

Kamenički park, koji je zaštićen od strane države i jednom od najstarijih u Novom Sadu, realizacijom mnogih projekata obogaćen je novim sadržajima – mobilijarom, izgrađenim stazama, sportskim terenima, dečjim igralištima, info tablama, a sada je zahvaljujući osvetljenju i bezbedniji.

JKP Gradsko zelenilo ovih dana ima radove na orezivanju suvih, trulih, prelomljenih i grana sa fitopatološkim oštećenjima sa određenog broja stabala. Na delu vegetacije u parku sprovedeni su tretmani adekvatnim sredstvima za zaštitu bilja.

Monitoring vegetacije (stabala) vrši se u cilju praćenja vitalnosti stabala. Zelenilo radi i na popuni stabala u obodnom delu borove šumice u centralnom delu parka, i to sadnjom 10 stabala vrste Pinus nigra. Urađena je i rekonstrukcija travnjaka (2457 m2) kako bi povratile estetsku funkciju i omogućilo se njihovo održavanje.

U prethodnom periodu urađeno je izmuljivanje jezera, kaptaža izvora koji pune jezero i saniran je prelivni šaht čime je omogućen odvod viška vode iz jezera. Okolina jezera je obogaćena sadnjom dekorativnih biljnih vrsta. Tokom godine je došlo do ponovnog širenja trske u većem delu jezera, ali je JKP Gradsko zelenilo sprečilo njeno dalje širenje.

Jedna od aktivnosti bila je i popravka stubića i mobilijara u parku, koji su u prethodnom periodu na neki način oštećeni korišćenjem.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Gradsko zelenilo