Početna Gradske teme Kampanja “Inspiring girls” u Novom Sadu – “Devojčice imaju reč”!

Kampanja “Inspiring girls” u Novom Sadu – “Devojčice imaju reč”!

0

Po uzoru na uspešnu kampanju “Inspiring girls” iz Velike Britanije, organizacija CRTA iz Beograda, nakon Španije, Zambije i Italije pokrenuće istoimenu kampanju i u Srbiji. Tim povodom, nakon Beograda gde je u novembru održan prvi u nizu javnih događaja, u utorak 11. aprila u 17 časova u Startit centru, održaće se javni događaj na kom će buduća kampanja biti predstavljena i u Novom Sadu.

Na panel razgovoru “Devojčice imaju reč”, sa devojčicama ali i dečacima razgovaraće uspešne žene iz Novog Sada:

· dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica galerije Matice Srpske;
· Marija Radojčić, vlasnica Business Café licence za Srbiju;
· Svetlana Mojić Džakula, vlasnica arhitektonskog biroa Salt & Water;
· Dejana Cvjetan, predsednica Novosadske ženske košarkaške akademije
· dr Tijana Prodanović, vanredna profesorica astrofizike na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Pored devojčica i dečaka iz nekoliko novosadskih škola svi zainteresovani imaće priliku da se upoznaju sa detaljima buduće kampanje i budu inspirisani pričama uspešnih Novosađanki.

Od kako je pokrenuta u Velikoj Britaniji, kampanja “Inspiring girls” okupila je 26 hiljada volonterki – uspešnih žena iz različitih oblasti, i uključila 300 hiljada devojčica. U okviru ove kampanje žene se vraćaju u osnovne škole, na sat vremena godišnje, kako bi kroz susrete sa devojčicama od 10 do 15 godina razgovarale o tome šta sve mogu da budu u životu, kako to da postignu i kako bi ih svojim ličnim pričama inspirisale. Na taj način devojčice dobijaju priliku da se informišu o brojnim zanimanjima i mogućnostima koje mogu da izaberu u karijeri i životu.

Organizatori predstojećeg događaja istuču da žele da i u Srbiji devojčice od petog do osmog razreda na isti način povežu sa sjajnim ženama koje okreću leđa predrasudama i koje vredno rade da bi ostvarile svoje snove. Ideja je da se kroz njihove lične priče osnaže sve devojčice kako bi sanjale velike snove, da ih ovim putem inspirišu da vredno rade, i ohrabre ih da veruju da mogu da budu šta god požele.

Autor: NsHronika