Početna Kultura Predstava “Na Drini ćuprija” pobednik na dva festivala

Predstava “Na Drini ćuprija” pobednik na dva festivala

0

Predstava “Na Drini ćuprija” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića, pobednik je 67. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, kao i drugog teatarskog festivala “Pozorišno proleće”.
Žiri Festivala, kojem je predsedavala Dragana Varagić, a članice su bile Vladislava Fekete i Smiljka Seljin, doneo je tu odluku jednoglasno.

Nagradu za najbolju predstavu za decu u celini dobila je predstava “Allegro con brio” Dečjeg pozorišta iz Subotice, u režiji Jevgenija Ibragimova.

Za najboljeg glumca proglašen je Arpad Mesaroš za ulogu Crnog u predstavi “Crni” Roberta Lenarda, Novosadskog pozorišta (Újvidéki Színház), u režiji Žanka Tomića.

Za ulogu Lotike u predstavi “Na Drini ćuprija”, priznanje za najbolju glumicu dobila je Gordana Đurđević Dimić, dok je za ulogu Ćorkana u istoj predstavi nagradu za epizodnu ulogu dobio Radoje Čupić.

Nagradu za ulogu u predstavi za decu dobio je Slaven Došlo za ulogu Petra Pana u predstavi “Petar Pan”, Pozorišta mladih iz Novog Sada, u režiji Roberta Valtla.

Nagrada mladom glumcu pripala je Suzani Lukić za ulogu Lolite u predstavi „Ždrelo” Žanine Mirčevske, kikindskog Narodnog pozorišta, u režiji Snežane Trišić.

Za najbolju scenografiju nagrađena je Marija Kalabić, za najbolji kostim Tatjana Radišić, obe za predstavu “Na Drini ćuprija”.

Nagrada “Tihomir Mačković” za kreaciju lutaka pripala je Siniši Iliću za predstavu “Petar Pan”, za najbolju muziku Davidu Klemu za predstavu “Crni”.

“Na Drini ćuprija” SNP-a najbolja u Šapcu

Najbolja predstava drugog teatarskog festivala “Pozorišno proleće” je “Na Drini ćuprija” Srpskog narodnog pozorišta, u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića, saopštio je danas žiri.

Mladenović je nagrađen za najbolju režiju, a Andraš Urban za predstavu “Gogoland” Narodnog pozorišta Sombor.

Nagrada “Ljubiša Jovanović” za najbolju mušku ulogu pripala je Bojanu Žiroviću za ulogu Anđeo ekstaze u predstavi “Deca radosti” Ateljea 212, dok je Jovana Gavrilović nagrađena za ulogu Princeze u istom komadu.

Žiri u kome su bili Milena Zupančič, Zijah Sokolović i Blagoj Stefanovski, nagradio je i Predraga Ejdusa za ulogu Šabeljskog, Matvej Semjonoviča, grofa u predstavi “Ivanov” Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ireni Popović je pripala nagrada za muziku u predstavama “Gogoland” i “Na Drini ćuprija”.

Nagrada novinarskog žirija “Zalog za budućnost”, koji je radio u sastavu:Vukica Strugar (Novosti), Borka Golubović Trebješanin (Politika) i Tatjana Nježić (Blic), dodeljena je Jeleni Petrović za ulogu Stane u predstavi “Pod žrvnjem” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U konkurenciji je bilo sedam predstava, a nagrade će biti uručene večeras na velikoj sceni “Ljubiša Jovanović” Šabačkog pozorišta, nakon čega će u čast nagrađenih biti odigrana predstava “Šekspir sonet 66” u režiji Kokana Mladenovića i produkciji Mađarskog nacionalnog teatra iz Temišvara.

Auor: RTV, Tanjug
Foto: SNP