Početna Gradske teme “Karavan na putu svile” doputovao u Novi Sad

“Karavan na putu svile” doputovao u Novi Sad

0

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zajedno je sa direktorom Instituta za pojas i put Bojanom Lalićem i ministrom savetnikom u ambasadi Narodne Republike Кine u Srbiji Tianom Jišuom prisustvovao proslavi kineske Nove godine na otvorenom u okviru manifestacije “Кaravan prijateljstva na putu svile”. Novi Sad je jedan od pet gradova u Srbiji u kome se, u saradnji Vlade Republike Srbije, ambasade NR Кine i Instituta za pojas i put, organizuje ta manifestacija. U okviru svečanog otvaranja upriličen je vatromet, a učesnici su potom obišli štandove na Trgu slobode gde se održava “Festival ukusa Pojas i put”.

“Veliko mi je zadovoljstvo što se u Novom Sadu obeležava proslava kineske Nove godine koja ima i humanitarni karakter. Novi Sad ima tradicionalno dobre odnose sa kineskim gradovima, pobratimi smo sa Čangčunom više od 40 godina, i na taj način doprinosimo dobrim odnosima naše dve države. Imati pouzdane prijatelje je bogatstvo koje se mora čuvati. Nadam se da će čelično prijateljstvo naroda Кine i Srbije biti još snažnije u godinama koje su ispred nas. Našim kineskim prijateljima koji slave Novu godinu želim puno zdravlja i porodičnog mira. Neka im ova godina Zeca donese blagostanje, dugovečnost i sreću”, rekao je gradonačelnik Milan Đurić.

Ministar savetnik u ambasadi NR Кine Tian Jišuo čestitao je svima lunarnu godinu Zeca istakavši da mu je drago što Srbija ove godine obeležava Кinesku novu godinu u Novom Sadu, uz još četiri grada, i dodao da se nada da će ova tradicija nastaviti da se širi i u budućnosti.

Direktor Instituta za pojas i put Bojan Lalić naglasio je da ta manifestacija odražava duh multinacionalnosti i multietničnosti Novog Sada, po kojem je nadaleko poznat i rekao da taj globalni projekat saradnje, Pojas i put, u okviru kojeg je čak 149 zemalja, značajno unapređuje kulturni i privredni život svih građana.

Na Trgu slobode sinoć su postavljeni specijalizovani kamioni u kojima će biti pripremana kineska tradicionalna jela, a posetioci će moći da probaju i specijalitete iz nekoliko zemalja “Pojasa i puta”, odnosno italijansku, grčku i srpsku kuhinju. Кonzum-vaučeri za hranu koštaju 200 dinara, a sav prihod je namenjen organizaciji Crvenog krsta Novog Sada.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs