Početna Gradske teme Kaškaiš pobedio Novi Sad u trci za Omladinsku prestonicu Evrope

Kaškaiš pobedio Novi Sad u trci za Omladinsku prestonicu Evrope

2

Za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine izabran je portugalski grad Kaškaiš, objavljeno je na njihovoj Fejsbuk stranici. Novi Sad je bio u najužem izboru, a Portugalci su u trci za ovu titulu pobedili i Mančester, Peruđu i Kečkemet.
Novi Sad je jedini grad van Evropske unije koji se našao među finalistima. Predstavnici Evropskog omladinskog foruma istakli su da je to veliki uspeh, naročito zbog toga što je za 2018. bio kandidovan 21 grad, čak trostruko više nego prethodne godine.

1

Nemanja Milenković, vođa projekta Omladinska prestonica Evrope 2018, kaže da već planira narednu kandidaturu.

Nastavljamo da se borimo za titulu Omladinske prestonice Evrope, uvereni da ćemo u naredne dve ili tri godine doneti titulu u Novi Sad. Smatram ovaj rezultat velikim uspehom, a i konačno su, posle dužeg vremena mladi stavljeni u fokus donosilaca odluka i, što je još važnije, javnosti. Prvi put su omladinske organizacije umrežene i nastupaju zajednički sa istim ciljem. Veliki je uspeh i početak revitalizacije prostora Kineske četvrti, logičnog prostora za omladinski centar sa proaktivnim omladinskim organizacijama, ali i predstavnicima mlade i kreativne industrije“, rekao je Milenković, prenosi RTV.
Evropska prestonica mladih je titula koja se dodeljuje nа godinu dаnа.

Autor i foto: 021.rs