Početna Gradske teme Kazna za spaljivanje useva i do milion dinara

Kazna za spaljivanje useva i do milion dinara

0

ThinkstockPhotos-514404410

Novosadska Uprava za vanredne situacije apelovala je na poljoprivrednike da ne spaljuju ostatke kukuruza, soje i drugih useva na svojim njivama radi lakše obrade zemljišta, jer postoji velika opasnost da se vatra proširi na susedne parcele i objekte u blizini, što može prouzrokovati veliku materijalnu štetu.

Nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu odgovornost za koju su propisane visoke novčane kazne. Za pravno lice one se kreću od 300.000 do 1.000.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu i za fizičko lice od 10.000 do 50.000 dinara i za preduzetnika od 150.000 do 500.000 dinara – preciziraju u Upravi za vanredne situacije.

Nadležni u toj instituciji upozoravaju da će intenzivno kontrolisati sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i da će protiv onih koji ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. U slučaju izazivanja požara i veće materijalne štete, protiv odgovornih lica biće podneta i odgovarajuća krivična prijava.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija – Guliver/ThinkstockPhotos