Početna Kultura Francuski duvači “provetrili” Nomustarijance

Francuski duvači “provetrili” Nomustarijance

0

Nomus  (20)

“Uneli su ‘frižak luft’ o zaparnome aprilu”, bio je jedan od komentara, posetioca trećeg dana Nomusa, nakon nastupa “Les vents francais” (Francuskih duvača) koji su, kao i o prethodnoj večeri, podigli nomusterijansku publiku na noge uz aplauze i uzvike oduševljenja.

Nomus  (12)

Dakako, ovakva reakcija ljubitelja neangažovanog, klasičnog zvuka, unekoliko je bila i očekivana budući da francusku duvačku “koteriju” predvodi, jedan od najodvažnijih muzičara današnjice, Emanuel Paji. Švajcarac koji je sa šest počeo svirati, a sa 22 godine se već beše pridružio Berlinskoj filharmoniji kao prvi flautista u vreme Maestra Klaudija Abada.

Nomus  (17)

Jednako uzbudljiv i virtuozan u pogledu koncertriranja bio je o sinoćnom izvođačkom programu “Les vents”-ovaca i oboist Fransoa Lelu, koji uz Pola Mejera, klarinetistu; Radovana Vlatkovića na horni, Žilbera Odina na fagotu, te pijanistu Erika le Saža, sačinjava ovaj sekstet.

Nomus  (19)

Programski bio je to pravi “fete de France” (praznik Francuske), budući je podrazumevao dela nacionalne umetničke baštine, započet autorkom, Luiz Farank, koja je bila prva žena-profesor klavira na Pariskom muzičkom konzervatoriju i čija kompozicija “Sekstet u c-molu, op. 40” jeste prvo poznato delo za duvački kvintet i klavir.

Nomus  (21)

Potom je izveden “aristokratski”, romantičarski “Duvački kvintet, op.81 u F-duru”, Džordža Onsloua, Sen-Sansov “Kapris na dansku i rusku melodiju, op.79” pisan za flautu, obou, klarinet i klavir. Opsežan i seriozan program nastavljen je izvođenjem dela Andrea Kaplea, “Kvintet za flautu, obou, klarinet i fagot, op.8” a okončan izvođenjem prvog velikog ostvarenja Fransisa Pulenka, “Sekstetom za klavir i duvače” koji krasi more kontrastnih sadržaja i visokih tehničkih zahteva za krajnje virtuozne pojedinačne partije, koje su “Francuski duvači”, na vrlo zadovoljstvo prisutne publike izveli maestralno.

Nomus  (16)

Uz brojne znamenite srpske “duvače“ odnosno umetnike koji svoje karijere ostvaruju blagodareći duvačkim instrumentima, međ’ kojima prepoznasmo i profesorku novosadske Akademije umetnosti, Lauru Levai- Aksin, ali i Sonju Antunić, te direktoricu Muzičke škole, Radmilu Rakin Martinović, uz “Les vents francais”, sinoć uživahu i: sopranistkinja, Katarina Jovanović; pijanistkinja Rita Kinka; izdavači – Relja i Silvija Dražić; doktori Ratimir i Smilja Doroški; advokati Slobodan Beljanski i Ljubica Dajč; kultur delatnici – Ismet Atić i Jasmina Gradinac; novinarke Vesna Farkaš, Jovanka Beba Stepanović; Brana Kovačević; arhitekta Vlada Rakić; Miroslav Stajić i Vlada Crnjanski; Alan Frejžer; slikarka Nada Đurović; dr Vesna Najdovska i Aleksandar Plačkov; akademik, Nenad Ostojić; Vesna Ždrnja i Biljana Jaramaz; Ruben Dajč, Ira Prodanov Krajišnik; Ljubiša Jovanović i drugi.

Nomus  (14)

Nomus  (13)

Nomus  (15)

Nomus  (9)

Nomus  (7)

Nomus  (3)

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Srđan Doroški