Početna Kultura Osniva se Matica srpska u dijaspori

Osniva se Matica srpska u dijaspori

0

matica-srpska-1-wide-jpg_660x330

Matica srpska i Savez Srba u Austriji dogovorili su osnivanje Matice srpske u Beču, rekao je predsednik Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić.

Na temelju potpisane Deklaracije o saradnji srpskih organizacija podunavskih zemalja u okviru konferencije u Bratislavi sredinom septembra došlo je do prvih razgovora na temu širenja programa i ideja Matice srpske u dijaspori, precizirao je Aleksić.

Matica srpska kao najstarija i najuglednija institucija kulture srpskog naroda osniva društva svojih članova, koja su trenutno aktivna u nekoliko gradova Srbije, kao i u Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Samim tim, pojavila se potreba da se takvo društvo osnuje i u dijaspori, pri čemu Beč ima posebnu težinu zbog istorijskih, ali i aktuelnih okolnosti u pogledu broja naših ljudi koji u njemu i širom Austrije, žive – rekao je Aleksić.

Sedište će biti u Beču, a u svakom glavnom gradu austrijskih pokrajina biće oformljena sekcija koja bi sprovodila plan širenja srpskog jezika, književnosti i kulture na jednom višem nivou.

Izvor: Tanjug
Foto: maticasrpska.org.rs