Početna Gradske teme Kazne za đake koji ne budu nosili maske

Kazne za đake koji ne budu nosili maske

Nošenje maski biće obavezno u svim školama, a za đake koji ne budu poštovali pravila predviđene su kazne.

U prethodnom periodu bilo je najava da bi zbog toga učenici mogli čak i da budu suspendovani sa nastave, ali se čini da se od ove mere ipak odustalo.

“Postoji pravilnik o ponašanju učenika u svakoj školi. U njemu su jasno definisane lakše i teže povrede dužnosti. Ako je učenik opomenut jednom, dvaput – to je lakša povreda. Ali ukoliko je više puta ponovio opstruktivno ponašanje, to je teža povreda. Prema tome i kazne su veće”, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević za “Kurir”.

Teže povrede učeničkih obaveza su propisane Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. S tim u skladu je i školskim pravilnikom predviđeno vođenje vaspitno-disciplinskog postupka, a nakon toga izricanje ukora direktora ili nastavničkog veća.

Kada direktor da ukor, predviđeno je smanjenje ocene iz vladanja na dvojku, a za ukor nastavničkog veća ocena iz vladanja je nezadovoljavajuća, odnosno jedinica.

Šarčević je nedavno, upitan kako će se rešiti problem dece koji iz zdravstvenih problema ne mogu da nose maske, kao što su deca astmatičari, rekao da se razrađuju dva modela i da je jedan da ta deca krenu da prate nastavu na daljinu, a da je drugo rešenje da im se obezbedi dovoljno vizira.

O učenicima koji bi mogli da izbegavaju nošenje maske, iz bilo kog razloga, nedavno je govorio i epidemiolog dr Predrag Kon.

“Mislim da mi stvarno u ovom trenutku nemamo vremena za njih. Moje lično mišljenje je da bi njih trebalo odmah poslati na onlajn nastavu, a da u školu dolaze samo oni koji žele da se pridržavaju svih mera”, rekao je Kon.

Inicijativa protiv nošenja maski

Kako piše “Blic”, na društvenim mrežama pojavila se izjava koju bi roditelji školske dece trebalo da potpišu i popune kako njihovo dete ne bio nosilo masku u školi.

Osim ličnih podataka deteta, u opisu izjave stoji da se “zabranjuje nastavnom i nenastavnom osoblju da vrši prinudu, nagovaranje, ubeđivanje ili bilo kakav drugi vid psihološkog pritiska nad detetom, a iz razloga obaveznog nošenja zaštitnih maski za vreme boravka u školi”.

Nakon toga, udruženje Vakcina.info koje je sačinilo pomenutu izjavu objašnjava velikim slovima razloge ovakvih zahteva.

“Jer sam kao njegov roditelj odlučio da je za njegovo zdravstveno stanje zbog svih negativnih pojava nošenja zaštitinih maski najbolje da istu ne nosi!”, navodi se u izjavi i dodaje da uputstva koja dostavlja Ministarstvo nisu pravno obavezujuća.

Takođe, kako stoji u izjavi, izričito se zabranjuje i merenje temperature deci, kao i nanošenje bilo kakvih dezinfekcionih sredstava.

Izvor: 021
Foto: Pixabay