Početna Gradske teme KCV podiže standarde u lečenju ishemijskog moždanog udara

KCV podiže standarde u lečenju ishemijskog moždanog udara

0

Početkom sedmice, tim medicinskih stručnjaka Kliničkog centra Vojvodine spasio je život 56-ogodišnjem Novosađaninu nakon moždanog udara, izvršivši intervenciju čak sedam sati posle početnih simptoma. Predstavljajući taj slučaj, tim KCV-a je, na konferenciji za novinare, podvukao da nivo usluga i uspeh takvih intervencija zavise od stručnjaka, ali i moderne opreme, za koju je Pokrajinska vlada već obezbedila novac.

Brza reakcija najvažniji je faktor preživljavanja i oporavka nakon moždanog udara, a pacijent je stigao u trenutku kada su šanse za uspeh intervencije bile minimalne – šest sati nakon početnih simptoma. Pacijent, koji je na Klinici za neurologiju operisan u ponedeljak, oseća se dobro i nije bilo komplikacija u polusatnom zahvatu, rekao je na konferenciji za novinare upravnik Klinike za neurologiju Željko Živanović.

Direktor Kliničkog centra Vojvodine dr Petar Slankamenac ocenio je da, zahvaljujući finansijskoj podršci Pokrajinske vlade, za zdravstvene ustanove u Vojvodini dolaze bolja vremena.

– Ono što je veoma značajno jeste to što KCV očekuje skoru kupovinu nove angiosale, magnetne rezonance, CT-a i rendgena, ali i uvođenje digitalnog sistema koji će omogućiti umrežavanje sa svim ostalim bolnicama, radi unapređenja kvaliteta i brzine usluga u celoj pokrajini – kaže Slankamenac.

On precizira da će uvođenje takozvane “telemedicine” sve bolnice u Pokrajini povezati s Kliničkim centrom Vojvodine, te će se lekari konsultovati i brže reagovati u slučajevima moždanog udara. Novac za taj projekat, napomenuo je doktor Slankamenac, već je izdvojen iz budžeta Vojvodine.

Izvor: RTV