Početna Gradske teme Kineski privrednici posetili Novi Sad

Kineski privrednici posetili Novi Sad

0

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić i šef Kancelarije za ekonomski razvoj Goran Sečujski, primili su juče u Skupštini grada delegaciju Asocijacije kineskih privrednika u Vojvodini, koju je predvodio predsednik Asocijacije Zou Junvei.

Tema razgovora odnosila se na rad Asocijacije, kao i modele saradnje srpskih i kineskih privrednika, koja bi se ostvarila preko Asocijacije. Na jučerašnjem sastanku istaknuto je da Asocijacije može da predstavlja most saradnje privrednika dve zemlje i da na institucionalan način može da doprinese razvoju ekonomske saradnje Srbije i Kine.

Osim toga, podvučeno je da je Kancelarija za ekonomski razvoj grada otvorena i dostupna za svaku saradnju i pomoć sa potencijalnim investitorima, kao i ustanovama i institucijama, poput Asocijacije kineskih privrednika u Vojvodini, a sve u cilju privlačenja investicija u Novi Sad, kao i razvoja poslovnog okruženja u našem gradu.

– Siguran sam da će novosadski i vojvođanski politički establišment podržati potencijalne projekte za proizvodnju, kao i zajedničke nastupe na tržištu. Zato je veoma bitno negovanje kontakata i povezivanje srpskih i kineskih privrednik, jer na taj način potencijalni projekti mogu da zažive – kazao je Jelušić.

Predsednik AKPV-a je objasnio da predstavnici Asocijacije obilaze mesta po Vojvodini, kako bi uvidela na kojim projektima može doći do zajedničke saradnje. On je dodao i da “osećaju da Grad Novi Sad daje punu podršku radu Asocijacije”, istovremeno se zahvalivši na prijemu u Skupštini grada.

Današnjem sastanku prisustvovao je i direktor Konfučije Instituta, Ogranka u Novom Sadu Žao Jouhua, koji je rekao da se u pet gradova u Srbiji organizuju kursevi kineskog jezika.

Asocijacija kineskih privrednika Vojvodine osnovana je decembra prošle godine i okuplja kineske privrednike iz regiona Vojvodine. Ova Asocijacija deo je Asocijacije kineskih privrednika Srbije.

Izvor: RTV
Foto: skupstina.novisad.rs