Početna Gradske teme Kinezi žele da investiraju u novosadske garaže

Kinezi žele da investiraju u novosadske garaže

0

Za projektovanje, gradnju i upravljanje novosadskim podzemnim garažama u Ulici Modene, na Trgu republike, kod Banovine i nadzemne spratne garaže u Šafarikovoj, javila se jedna kineska kompanija.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je naveo da je reč o preduzeću čija ćerka firma trenutno u Srbiji ima najveću grinfild investiciju, ali nije otkrio ime. Samo je dodao da je ta kompanija gradu predstavila plan da uloži 40 miliona evra u ove četiri garaže sa ukupno 1.175 parking mesta i to na period od 45 godina.

Druga ponuda je stigla od jedne novosadske firme koja je pokazala spremnost da gradi podzemnu garažu u Ulici Modene.

Vučević je naveo da će narednih meseci pripremiti tendere i raspisati ponudu za sve garaže sa željom da krajem godine počnu prvi radovi i da će vreme iskoristiti da animiraju druge potencijalne investitore, navodeći da su vodili razgovore sa jednom nemačkom kompanijom o ovoj temi, ali se ona ipak nije odazvala na neobavezujući javni poziv.

Prvi čovek Novog Sada je naveo i da će dosadašnji idejni projekti garaža u Ulici Modene i na Trgu republike biti zamenjeni novim, jer, na primer, Kinezi predlažu ulaz u podzemne garaže preko liftova umesto sada predviđenih klasičnih ulaza niz rampe. S druge strane, verovatno će biti uvaženi projekti koji postoje ili se prave za garaže kod Banovine i u Šafarikovoj.

On je istovremeno podsetio da ove godine kreće i uređenje pešačke zone, odnosno Pozorišnog trga, Trga slobode, Kralja Aleksandra i Modene. Prema njegovim rečima, do kraja godine kreće prva faza koja će obuhvatiti okolinu Srpskog narodnog pozorišta, a koja bi prema predračunima trebalo da košta oko 250 miliona dinara. Druga faza će uslediti 2020. godine, a potom i preostalo, a radiće se u segmentima kako deo centra Novog Sada ne bi bio potpuno zatvoren za pešake.

Kako je najavio, za popločavanje će se u velikoj meri koristiti granit umesto behatona kojim je pokriven deo centra i sve će se uskladiti sa izgradnjom podzemne garaže u Ulici Modene, kako ne bi bilo poklapanja.

Gradonačelnik je ovom prilikom rekao i da Novi Sad pokušava da utiče da se reši problem sa nikad dovršenom zgradom Poštanske štedionice na Pozorišnom trgu koja tu stoji od početka devedesetih godina, ali da je spor između Pošte i jedne italijanske firme oko vlasništva za sada nerešiv. On je dodao da je toliko sve komplikovano oko dokumentacije, da ni on kao advokat i pravnik neke stvari u tom sporu ne može da objasni i shvati.

Izvor: 021
Foto: Pixabay